Tandborste bra för hjärtat

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger om dagen är det som gäller. Den som inte borstar tänderna ordentligt verkar löpa risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Flera vetenskapliga studier har funnit en koppling mellan dålig tandhälsa och ökad risk att drabbas av exempelvis hjärtinfarkt.

Forskare tror att inflammationer i tandköttet kan bana vägen för bakterieangrepp som triggar inflammation även i andra kärl.

Ännu en studie visar nu på tandborstens troliga betydelse för hjärtat. Cirka 11.000 vuxna personer i Skottland fick svara på en rad frågor om sin hälsa, sina levnadsvanor och sina tandvårdsrutiner.

Efter åtta år hade drygt 550 personer drabbats av hjärtinfarkt.

70 proc ökad risk

Statistiska beräkningar visade att de som borstade tänderna mer sällan än två gånger dagligen – tre av tio bland deltagarna – löpte 70 procents ökad risk att drabbas jämfört med de andra.

De som var minst flitiga med tandborsten hade dessutom oftare markörer i blodet som signalerade pågående inflammation.

Sambandet kvarstod efter justeringar för andra betydelsefulla riskfaktorer som rökning, stillasittande, ärftlighet och social bakgrund, men forskarna påpekar i medicintidskriften British Medical Journal att riskökningen är ganska låg totalt sett.

Studien kan heller inte kan säga om dålig munhygien verkligen orsakar infarkt, eller bara ökar risken.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.