Tandguld från krematorier säljs

Uppdaterad
Publicerad

Tandguld från kremerade säljs vidare till företag i Sverige trots att lagen kräver att guldet ska begravas. Det uppger SVT:s Uppdrag granskning.

Svenskarna har guld i munnen till ett sammanlagt värde av 10 miljarder kr. Enligt ansvariga för krematorierna smälter guldet och kan inte återfinnas i askan efter den avlidna.

Uppdrag granskning kunde dock visa upp guldklumpar som utsatts för stark hetta och sålts till företaget Svensk Dentalåtervinning. I Holland tar man vara på tandguldet, säljer det och använder pengarna till välgörenhet.

Var fjärde svensk

Var fjärde svensk har har tandguld i munnen. Totalt har guld för miljarder satts in i svenskarnas tänder. En del har återvunnits efter hand, men en stor del följer bäraren fram till döden.

Ansvariga för krematorier i Sverige har olika uppfattning om vad som egentligen händer med guldet från de avlidnas tänder.

Vid en rundringning som Uppdrag granskning gjort visar det sig att vissa tror att guldet smälter och försvinner helt. Andra säger att det hamnar i en skrotlåda tillsammans med gångjärn och spikar från kistan. Några säger att de aldrig sett något tandguld.

Personal har ertappats

I Sverige finns finns det flera rättsfall där krematoriepersonal ertappats med att sortera ut guldet och sälja det.

I Alingsås hittade man för några år sedan över 300 gram tandguld hemma hos en krematorievaktmästare och liknande rättsfall finns från både Sundsvall och Stockholm.

Det finns alltså regler om att guldet ska tas till vara och begravas tillsammans med den döde, men i Uppdrag gransknings reportage framkommer det att det inte finns några gemensamma rutiner eller någon större kontroll av att reglerna efterföljs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.