Foto: TT

Tandläkare lurar staten på miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Tandläkare lurar staten på mångmiljonbelopp, det visar Skatteverkets kartläggning som SVT tagit del av. Nu ska tandläkare över hela landet granskas. Vid branschorganisationen Privattandläkarna välkomnar man Skatteverkets kontroll.

Skatteverket har granskat ett 20-tal strategiskt utvalda privata tandläkare för att se om det förekommer fusk och resultatet blev slående, i över hälften av fallen missbrukade klinikerna systemet. Bland annat genom att kräva för höga ersättningar från Försäkringskassan.

– Sen har vi också sett att man faktiskt hittar på patienter. Man redovisar in till Försäkringskassan att man har en patient som man inte haft, säger Eva Björklund, rikssamordnare på Skatteverket.

De 12 tandläkare som hittills har åkt fast tvingas nu tillsammans betala in över sju miljoner kronor till staten. Skatteverket menar att de har skott sig genom att bland annat missbruka de ersättningar som patienterna får från Försäkringskassan.

”Krångligt regelverk”

– När du redovisar in det här till försäkringskassan anger du att patienten har betalat dubbelt så mycket, vilket innebär att du får en högre ersättning från försäkringskassan än vad du har rätt till, säger Eva Björklund.

Branschorganisationen Privattandläkarna ser positivt på Skatteverkets kartläggning.

– Det är viktigt för att marknaden ska fungera att de olika vårdgivarna följer de regler som finns. Det blir inte en konkurrensmarknad när vissa följer reglerna och andra inte gör det, säger Lars Olsson, näringspolitisk chef Privattandläkarna.

Men han är inte säker på att alla tandläkare missbrukat systemet med flit.

– En anledning kan vara att man missförstått regelverket kring när man är berättigad till ersättning  – det är ganska krångligt, den andra är att det kan finnas vårdgivare som medvetet utnyttjar systemet, säger han.

Flera brottsliga fall

Flera av de upptäckta fallen är brottsliga och kan komma att leda till påföljder.

– Det kan vara ett skattebrott om det handlar om stora pengar men det kan också vara bedrägeri, säger Eva Björklund.

Skatteverket har nu bestämt sig för att inleda en nationell undersökning av tandläkare. Totalt räknar de med att granska omkring 300 kliniker för att se hur utbrett fusket är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer