Tandläkare slösar med antibiotika Foto: SVT

Tandläkare slösar med antibiotika

Uppdaterad
Publicerad

Tandläkare struntar i de nationalla riktlinjerna och skriver ut antibiotika för ofta.

Har skåningar och stockholmare dubbelt så stora problem med tänderna som folk i Västerbotten?

Inte troligt, anser Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket.

De två myndigheterna har läst Socialstyrelsen nya statistik över hur mycket antibiotika tandläkare skriver ut till sina patienter.

Förskrivningarna varierar stort över landet, skriver Dagens Nyheter. I Stockholm, som toppar listan, fick 35 av tusen invånare under perioden juli 2011 till juli 2012 en förpackning antibiotika utskriven av tandläkare. I Västerbotten, som var mest restriktivt, var siffran 15 per tusen.

Riktlinjerna för när en tandläkare bör ge en patient antibiotika är baserade på riskerna för att bakterier ska bli resistenta mot preparaten.

Eftersom reglerna följs så olika vill nu de två myndigheterna gemensamt ta fram nya och striktare behandlingsrekommendationer för infektioner i munnen. I dem ska det tydligt stå vilka typer av infektioner som ska behandlas med antibiotika.

Tandvården står för sju procent av förskrivningen i öppenvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer