Tankar påverkar hjärnans kemi

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på KI har för första gången kunnat visa hur människans arbetsminne förbättras efter några veckors kognitiv träning. Försöken har visat att hur man tänker påverkar hur hjärnan utvecklas.

Genom att använda en sk PET-kamera för att få en tredimensionell bild av hjärnan, fann forskarna att halten av dopamin i hjärnan ökar under minnes- träningen.

Forskarna hoppas nu att resultaten ska leda till effektivare tränings- metoder och mer specifika mediciner mot t.ex. adhd och utbrändhet.

Andra tillstånd som kan kopplas till forskningen är Stroke och demens. Dessutom är dopaminsystemet avgörande för vår koncentrationsförmåga.

Upptäckten effektiv mot ADHD

Lotta Abrahamsson fick diagnosen ADHD som vuxen. Personer med ADHD har problem med arbetsminnet, det minne man använder för att komma ihåg viktiga saker som hänt nyligen och Lotta Abrahamssons arbetsminne låg på en 9-årings nivå när hon slutligen fick sin diagnos.

I den vevan så tog man fram ett träningsprogram för arbetsminnet på Karolinska Institutet som Lotta Abrahamsson fick prova på. Hon tränade 40 minuter, fem dagar i veckan, i drygt en månad. Med goda resultat.

-Jag kom ihåg bankomatkoden. Det var ju häftigt. Jag vet inte hur många kort som ätits upp under åren. Jag kunde ringa nummerupplysningen och så kunde jag vända mig om och skriva ner numret. Det hade varit en omöjlighet innan, säger Lotta Abrahamsson.

Samband funnet mellan träning och resultat

Professor Torkel Klingberg som tog fram träningsmetoden har redan bevisat att den ger mycket goda resultat. Det han inte har visat är hur det kommer sig att träningen fungerar. Men i nästa nummer av vetenskapstidningen Science så kommer nu en förklaring till gåtan.

Med hjälp av en PET-kamera, en slags röntgenapparat, har Torkel Klingberg kunnat se att den som tränar arbetsminnet också får förändringar i hjärnans nervceller. Förändringen består i att antalet dopamin-receptorer regleras.

Den som till exempel har för få kan öka antalet receptorer genom träningen och därmed också öka sina dopaminnivåer. Och det gör att arbetsminnet fungerar bättre.

-Det är oerhört fascinerande. Framför allt om man ser den stora klassiska frågan här, sambandet mellan kropp och själ. För vad vi verkligen har visat här är att vad man gör, vad man tänker, vad man tränar, faktiskt påverkar hur hjärnan utvecklas, säger Hans Forssberg, professor vid Stockholm Brain Institute.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.