Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: TT

Tänker anställa – trots att det inte finns pengar

Publicerad

Det råder en akut personalbrist inom den svenska polisen. Därför tänker rikspolischef Dan Eliasson anställa 700 personer, trots att det inte finns pengar till det. Det berättar han i en intervju med Sveriges Radio.

Polisdistriken har fått klartecken. 700 anställningar ska göras, utöver den budget man har. Och trots att inte pengarna finns, så har man inte tid att vänta på grönt ljus från regeringen, enligt rikspolischef Dan Eliasson.

– Jag har föregripit riksdagsbeslut redan och bett regionerna att anställa fler personer fast de inte har pengar till det nu. Jag tror och hoppas att riksdag och regering inser allvaret i situationen och skjuter till pengar i efterhand, säger Eliasson till Sveriges Radio.

”Jag gör min tolkning”

Anställningarna är ett risktagande han måste göra som myndighetschef, menar Eliasson, då bristen på personal blivit än mer akut på grund av den ökande flyktingströmmen och terrorhot – saker som kräver mer resurser av polisen.

Men på frågan om Eliasson ställer regeringen inför ett fullbordat faktum svarar han nej.

– Jag gör min tolkning av hur statsministern och inrikesministern och andra uttalar sig och drar slutsatser av det. Jag hoppas att jag är klok i min analysförmåga, annars kan jag få problem, säger rikspolischefen.

Vill ha fyra miljarder

Totalt vill polisen ha nästan fyra miljarder kronor i tillskott de tre kommande åren för att klara kraven, rapporterar Ekot. Man vill anställa 2.000 nya poliser och 1.300 civilanställda.

Personerna som anställs kommer framförallt vara civilanställda som ska hjälpa till med utredningsverksamhet och gränskontroller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer