Lina Löfgren är en av de svenska kvinnor som fått problem med tarminkontinens efter förlossningen. Foto: TT

Fler kvinnor drabbas av tarminkontinens efter förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Många kvinnor drabbas av tarminkontinens efter en förlossning. Hela 13 procent har fortfarande problem 20 år efter att man fött visar ny svensk forskning. Och antalet kvinnor som drabbas av djupare bristningar ökar.

Lina Löfgren vet hur paniken känns över att inte veta var närmsta toalett finns. Hon hade en lång förlossning som varade i mer än ett dygn och man tvingades använda sugklocka flera gånger.

Efteråt syddes Lina Löfgren ihop, men besvären som skulle komma efter att dottern My föddes för tre år sedan hade hon aldrig kunnat föreställa sig. Den långa förlossningen ledde till att hon fick bristningar som i sin tur gjorde att hon drabbades av tarminkontinens, det vill säga att man inte kan kontrollera de muskler som styr när man tömmer kroppen på avföring.

– Det är ingen som vill säga som vuxen människa att man bajsar på sig. Man skäms ju. Många vågar inte ens berätta det för sin egen sambo. Får man då inget förtroende och känner lugn när man är i vården så att man kan berätta hur det ligger till kan det vara jättejobbigt, säger Lina Löfgren.   

Måste alltid ha en toalett i närheten

– Jag fick alltid planera vad jag skulle äta och när. För jag visste att om jag åt när jag var ute så måste det finnas en toalett i närheten. Så livet blev begränsat. Man kunde inte bara åka på picknick till stranden utan att veta var det fanns en toalett, säger Lina Löfgren.

Ny forskning från Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att andelen förstföderskor som drabbas av djupare bristningar nästan femdubblats sen slutet av 1980-talet. I studien har forskarna också följt upp fler än 5.000 kvinnor som födde vaginalt eller med kejsarsnitt. Tjugo år efter förlossningen hade 13 procent fortfarande problem med tarminkontinens.

Allt fler kvinnor får bristningar

– Om man får en bristning i samband med förlossning då dubblerar man risken att få besvär. Det är också en risksituation att föda fram ett stort barn och att blir förlöst med sugklocka. Jag kan inte se i min data vad som orsakar det ökade antalet, men kanske att man klipper färre kvinnor idag, säger Maria Gyhagen som är forskare och gynekolog på Sahlgrenska akademin.

Efter många läkarbesök fick Lina Löfgren hjälp. Hon opererades och har idag inga besvär. Men lidandet har gjort att hon idag går i terapi för att våga klara av ytterligare en graviditet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.