TBE-fallen ökar ordentligt

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har antalet fästingar ökat kraftigt de senaste 20 åren och även spridits i norra delen av landet. Och trots att allt fler vaccinerar sig ökar antalet TBE-fall i Sverige.

TBE-viruset sprider sig i landet och antalet personer som insjuknar ökar varje år. Förra året insjuknade 288 personer, en femdubbling sedan 1990. På Smittskyddsinstitutet i Stockholm vet man inte varför antalet TBE-fall ökar samtidigt som allt fler vaccinerar sig.

– Vi vet inte, men det kanske skulle ha varit ännu värre annars, eller så är det andra som vaccinerar sig än de som är i riskområdena, säger epidemiolog Marika Hjertqvist. 

Gratis på Åland

Att ta de första tre sprutorna kostar omkring tusen kronor. På Åland blev det för sju år sedan gratis och det ledde till en rusning efter vaccinet. Antalet TBE-fall minskade drastiskt, berättar Birgitta Hermans, primärvårdschef på Åland.

– Det blev en markant skillnad, antalet TBE-fall minskade med hälften. Något år var vi till och med nere på tre fall, från att ha legat på över 20 per år.

Och hon tror att det spelar stor roll att det blev gratis.

– Ja, det tror jag, det i kombination med att vi marknadsförde vaccinet.

Inte lönsamt i Sverige

I dagsläget finns inga planer på att införa gratis vaccin i Sverige. En utredning i Södermanland har nyligen visat att det inte skulle vara lönsamt. Man kom fram till att det skulle behövas omkring 220 fall per 100 000 invånare i så fall. Men så många TBE-fall hade inte Åland och där tycker man att det varit väl investerade pengar.

– Kan man förhindra att en enda patient hamnar i respirator så täcker det ju mer än väl Ålands vaccinationsdoser, säger Birgitta Hermans.

På Åland är problemet större med fästingar och TBE större än i Sverige. Ålänningen Agneta Brunila, drabbades av TBE, fästingburen hjärninflammation, för tolv år sedan. Först fick hon huvudvärk och feber men det blev värre till slut lades hon in på sjukhus.

– Sedan kom gradvisa förlamningar i armar och ben så att jag inte kunde röra mig. Talet påverkades också, jag hade svårt att få fram ljud, berättar hon.

Lärde sig gå igen

Hon blev borta från jobbet i tre månader och gick i terapi för att lära sig att gå och använda händerna igen. Trots att det tog lång tid innan hon helt återställd tycker hon att hon haft tur.

– Ja det tycker jag. Det kom in en man samtidigt som jag och han fick ligga i respirator hela sitt liv. Så visst har jag haft tur, konstaterar Agneta Brunila.

Sjukdomen TBE går inte att bota, det enda man kan göra är att vaccinera sig förebyggande.

Av de som drabbas av TBE får ungefär var tredje långvariga eller bestående skador.

”Ingen trevlig infektion”

Marika Nordberg, är infektionsläkare i Mariehamn, Åland, och hon berättar att många på ön lider av sviter efter TBE.

– Det ju många som har minnesfunktionsstörningar, kognitiva problem, personlighetsförändringar och bestående förlamningar. Det är verkligen ingen trevlig infektion, säger hon och tillägger, man skulle inte önska den inte ens till sin värsta fiende.

TBE-fall i Sverige

1998: 65

1999: 53

2000: 133

2001: 128

2002: 104

2003: 101

2004: 174

2005: 126

2006: 161

2007: 181

2008: 224

2009: 210

2010: 174

2011: 284

2012: 288

10 råd i kampen mot fästingar

  • Den som vistas mycket i Stockholms skärgård eller är ute i naturen i kustområden bör vaccinera sig mot TBE. TBE-vaccin kan ges till barn från ett års ålder.
  • Kontakta Vårdguiden.se om du har frågor om fästingar, TBE, borrelia eller vaccin.
  • Har du börjat vaccinera dig? Kom ihåg alla doser. Grundvaccinationen består av tre doser det första året. Är man över 60 när man påbörjar vaccinationen blir det fyra doser första året. Efter tre år tar man en ny dos och därefter påfyllnadsdoser var femte år oavsett ålder.
  • Se upp var du går. Fästingar trivs bäst i fuktig gräs- och buskvegetation.
  • I fästingrika miljöer är tät klädsel viktig. Stövlar och långbyxor, med byxbenen nedstoppade innanför stövelskaften, och en skjorta, nedstoppad innanför byxlinningen, ger bra men inte fullständigt skydd.
  • Kontrollera kläderna ofta och borsta bort eventuella fästingar. Torktumla kläder för att snabbt avdöda fästingar.
  • Efter vistelse i fästingområde, inspektera hela kroppen, särskilt håriga delar. På barn fäster sig fästingarna ofta på huvudet, speciellt vid öronen och i hårfästet. Duscha, eller bada och kamma håret.
  • Har en fästing bitit sig fast i huden bör den tas bort så snart som möjligt, helst med en finspetsig pincett eller en fästingborttagare. Fatta tag om fästingens mundelar långt in mot din hud och dra rakt ut. Vrid inte fästingen när den dras ut, det kan göra att mundelarna bryts loss och fastnar i huden. Används en fästingborttagare följ instruktionerna för den.
  • Om inte hela fästingen kommer ut– vänta några dagar, så uppstår en liten inflammation, då kan man ofta enkelt lyfta ut kvarvarande delar med pincett eller nål.
  • Kontrollera huden en tid efter ett fästingbett. Om en påtaglig rodnad uppstår på bettstället inom några veckor eller om den bitna får feber eller huvudvärk eller känner sig sjuk efter bettet, ring Vårdguiden på telefon, 08-320 100, eller gå in på Vårdguiden.se för att söka läkare. Den lilla rodnad som ofta uppstår i anslutning till fästingbettet är dock vanligen ofarlig och kräver inte penicillinbehandling.

Källa: Vårdguiden och Smittskydd Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.