Vad kan vi vinna på att reglera techbolagen – ”Vad händer om de inte finns där?”

Uppdaterad
Publicerad

Techjättarna har mycket makt. De stängde nyligen av en amerikansk president från att yttra sig på deras plattformar. Men ska de ha den makten? Och vad händer om de plötsligt bestämmer sig för att stänga ner?

– Vårt samhälle är totalt beroende av den digitala infrastrukturen, vad händer om den inte finns där? säger Björn Regnell, professor i programvarusystem vid Lunds tekniska högskola.

Google i Australien har hotat med att blockera australiska användare från att söka på deras sajt. Anledningen är att regeringen föreslår att it-jättarna Facebook och Google ska tvingas ersätta lokala mediebolag som finns på deras plattformar.

På EU-nivå diskuteras lagförslag som ska reglera de stora techbolagen. Det handlar bland annat om en gemensam lagstiftning för att tvinga dem att plocka bort olagligt innehåll på sina plattformar, men också öka möjligheten för företagen att bli granskade och stävja monopolbildning.

Men varför ska vi försöka reglera techbolagen, om de kan svara med att stänga ner?

– Vi skulle i dagsläget ha ganska mycket att förlora på att inte ha tillgång till deras tjänster, eftersom mycket av vår digitala infrastruktur i dag är beroende av dessa tjänster, säger Björn Regnell, professor i programvarusystem vid Lunds tekniska högskola.

– Men vi har också mycket att vinna på att göra oss oberoende. Å ena sidan tillför de mycket till våra tjänster men å andra sidan är vi väldigt beroende så skulle de försvinna skulle det få stora konsekvenser.

Men vad är egentligen problemet, det fungerar ju bra?

– Det är fantastiskt att kunna söka på internet. Och alla de här kommunikationsmöjligheterna vi har nu i coronatider. Men varje gång det är gratis fundera på var pengarna kommer ifrån, det är egentligen övervakningen av oss som de tjänar pengar på.

Se Björn Regnell  i klippet ovan. Om vad vi har att vinna, eller förlora, på att försöka reglera techjättarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.