Många coronadrabbade kan gå runt utan att veta om att de är smittade. Foto: Ali Lorestani, TT

Tegnell: ”Stor andel är mer eller mindre symptomfria”

Uppdaterad
Publicerad

En stor diskussion den senaste tiden har varit hur många som smittats av covid-19 som är symptomfria. Nu bekräftar statsepidemiolog Anders Tegnell att många inte märker av sjukdomen.- Det finns en del som pekar på att det kan vara 9 av 10 som inte känner så mycket av sjukdomen alls, säger han i SVT:s Morgonstudion.

En avdelning på Linköpings universitetssjukhus testade samtliga cirka 50 anställda för covid-19 och hälften var smittade, uppger Sveriges radio. En del av dem uppvisade inga symptom.

– Vi vet att en väldigt stor andel av alla som får covid-19 är mer eller mindre symptomfria, det har man visat i upprepade studier. Den andelen kan vara väldigt stor, säger Anders Tegnell i SVT:s Morgonstudion.

Viktigt att provta

Att provta personalen blir alltså mycket viktigt, för att veta om de är smittade, säger Anders Tegnell.

– Det har stora konsekvenser både för hur de ska jobba just då, men det kan ju också ha vissa konsekvenser för hur de ska jobba framåt.

Inte provta rutinmässigt

Han anser dock inte att det finns ett behov av att testa all vårdpersonal.

– Inte rutinmässigt. Men har man däremot tecken på en spridning i grupp, då kan det finnas anledning att testa ganska brett för att se hur stor utbredning den har. Vi vet ju att det inte är helt ovanligt med covid-19, att man får en ganska omfattande spridning i avskilda grupper på det här viset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.