Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tegnell: Brittisk variant kan ta över i Europa inom ett par veckor

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska virusvarianten kan vara dominerande i de flesta länder i Europa inom ett par veckor.

– Ökningstakten i hur den tar över går väldigt fort, säger Anders Tegnell vid dagens pressträff om coronavirusets utveckling.

Antalet nya fall av covid-19 ökar återigen på bred front i Sverige.

– Rörelserna är inte lika snabba som de verkar vara i en del andra länder, men under några veckor en ganska tydlig uppgång tyvärr. Det är definitivt en alldeles för hög nivå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens myndighetsgemensamma pressträff om läget i pandemin.

Som svar på en fråga från TT flaggar han för att det kan komma att bli aktuellt med nationella insatser.

– Vi tittar på ett paket som presenteras under morgondagen, säger Anders Tegnell.

Han vill dock inte gå in på vad för typer av besked som då kan komma.

Mutationer breder ut sig

Samtidigt ökar antalet rapporterade fall av de nya virusvarianterna i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten screenar man mellan 10 och 100 procent av proverna för virusmutationen i regionerna.

– Det är lite skillnad mellan olika regioner, men ökningstakten hur den tar över går väldigt fort, säger Anders Tegnell på pressträff

Enligt honom är sannolikheten stor att den brittiska varianten kommer att vara dominerande i de flesta länder i Europa inom ett par veckors tid.

Relativt få av de screenande proven visar på den sydafrikanska eller brasilianska virusvarianten, men testmetoden för att identifiera de mutationerna är enligt Folkhälsomyndigheten inte lika säker.

Uppmaning att ta vaccin

Sedan mitten på december har antalet inlagda covidpatienter på landets intensivvårdsavdelningar minskat, men enligt Tegnell finns en risk för att även den kurvan vänder uppåt igen i takt med att smittspridningen tilltar.

Han uppmanar alla som nu får erbjudandet att ta vaccinet.

– Väntar man så kommer man stå utan skydd i flera månader framåt, säger Tegnell.

Enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, befinner sig tre av landets regioner i normalläge, åtta i förstärkningsläge och tio i stabsläge. Det betyder att åtta av dessa måste prioritera bort vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.