Det ser mörkare ut i Sverige än i en del övriga europeiska länder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens pressträff. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tegnell: ”En ökande spridning i alla åldersgrupper”

Publicerad

I vissa länder börjar smittspridningen avta och se ljusare ut. I Sverige mörknar det däremot dock successivt, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi har en ökande spridning i alla åldersgrupper just nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens presskonferens.

Sedan i fredags har 117 nya dödsfall med covid-19 rapporterats in i Sverige. Det innebär att det hittills är totalt 6 798 människor som har avlidit med covid-19.

Smittspridningen fortsätter i alla åldersgrupper och sammanlagt är det hittills 260 758 personer som har smittats i Sverige, en ökning på 17 629 nya fall.

– Vi ligger kanske på någon slags platå men med en omfattande smittspridning som verkligen inte har avstannat, säger Anders Tegnell.

– Alla regioner har nu fall på iva och även vad gäller dödstalen ser vi också en fortsatt uppgång.

”Varierande mellan många länder”

Internationellt sett, och även inom EU, ser det ljusare ut generellt men det varierar mycket mellan olika länder. Till exempel har Belgien och Nederländerna en snabb nedgång, medan andra har en fortsatt omfattande spridning, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi har nått vad som möjligen kan se ut som en platå internationellt, men det är ett väldigt svårbedömt läge och varierande mellan många länder, säger Anders Tegnell.

– Europa har möjligen varit uppe och toppat den här gången, men sedan får vi se hur utvecklingen fortsätter.

Under nästa vecka kommer Folkhälsomyndigheten att komma med rekommendationer och råd inför jul- och nyårsfirandet, meddelar Anders Tegnell. Tidigare hade man hoppats på att komma med dessa nu i veckan.

– Många på myndigheten arbetar väldigt hårt med det här just nu, säger han.

Nytt råd för skolbarn

FHM har även fått signaler från skolorna som upplever det problematiskt med hur de ska bedriva undervisningen. Det som ställer till det, enligt skolvärlden, är bland annat att barn som bor med någon som är bekräftad smitta fortfarande får gå till skolan. 

I samråd med Skolverket uppdaterar man nu rekommendationerna för att underlätta för skolorna. 

– Det är bättre för barnen att stanna hemma i sju dagar när någon i familjen är sjuk. Men det har inte förändrat vår syn på barnens roll för smittspridningen i samhället, säger Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet