Tegnell: Enögt att enbart se till dödstalen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har rönt mycket uppmärksamhet från omvärlden på grund av myndigheternas försök att bromsa smittspridningen med rekommendationer snarare än utegångsförbud och tvång. Samtidigt är dödligheten i covid-19 betydligt högre i Sverige än i de närmaste grannländerna.
– Men dödlighet är inte det enda måttet man bör titta på, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Helgstudions André Pops.

Era insatser värderas utifrån dödstalen samtidigt som olika länder har olika sätt att hämta in statistik och redovisar dessa. Är det en orättvis jämförelse?

– Att bara titta på dödstal är i varje fall ett enögt sätt att bedöma arbetet. Jag tror att efteråt, när vi får mer tid att bedöma hur pandemin drabbat olika länder, kommer att titta på väldigt många fler saker än bara dödstalen för att se vad den inneburit, säger Anders Tegnell.

Exempel som tidigare har lyfts av Folkhälsomyndigheten och andra experter, är att även stängning av skolor, isolering, arbetslöshet och en mycket ansträngd ekonomi får stora negativa effekter på samhället och folkhälsan.

– Dödstalen utgör bara en liten topp av ett stort isberg och är därmed kanske inte den viktigaste biten. Sedan är förstås varje dödsfall i sig ohyggligt tragiskt och drabbar många människor omkring.

Hur säker är du på att ni har valt rätt väg för Sverige?

– Jag tror inte att någon någonstans i världen kan vara säker på att man valt rätt väg. Vi vet så lite om den här sjukdomen som hela tiden överraskar oss genom sin oförutsägbarhet. Jag tror man måste vara ödmjuk och hela tiden ha koll och skruva på regelverk och rekommendationer för att få dem så bra som möjligt.

Se hela intervjun med Anders Tegnell i klippet nedan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet