Tegnell om coronaläget: ”Vi har en snabbt minskad spridning”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha befunnit oss på en platå under ett par veckor ser Folkhälsomyndigheten nu färre coronafall samtidigt som allt fler vaccineras.

– Trenden är väldigt tydlig. Vi har kommit ned till låga nivåer, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Och det är smittspridningen och belastningen på vården som avgör om Sverige kommer kunna lätta på restriktionerna nästa vecka.

En positiv utveckling med en snabb nedgång av antalet fall. Så beskriver Anders Tegnell pandemiläget på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Vi har kommit ned till låga nivåer. Nu är vi nere på 60 fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. Vi har en snabbt minskad spridning på helheten i Sverige, säger Tegnell.

Coronapandemin

Men det finns fortfarande orosmoln på himlen.

Det rör sig främst om spridningen av deltavarianten av coronaviruset, den som ursprungligen upptäcktes i Indien och som på senare tid fått allt större genomslag i Sverige och övriga Europa. Däremot verkar den inte påverka den större, nedåtgående trenden, annat än lokalt.

– När det gäller delta är vi uppe i 663 fall som vi har hittat och verifierat i Sverige, de återfinns i alla regioner, säger Anders Tegnell.

Besked kommer efter midsommarhelgen

Som läget ser ut i dag ser Sverige ut att nå de uppsatta kriterierna som satts upp för nivå 2, vilket innebär nästa steg i återöppnandet av landet.

– Det är inte deltavarianten som påverkar beslutet utan det är om vi får en ökad spridning. Om den beror på deltavarianten, alfavarianten eller en ny variant, det är inte det som är det viktiga. Utan det viktiga är hur smittspridningen och belastningen på vården ser ut.

Utöver detta väger Folkhälsomyndigheten även in vaccinationstäckningen för personer över 18 år.

Först efter midsommarhelgen kommer myndigheten att göra en samlad bedömning om det är läge att gå vidare.

– Det kommer att kommuniceras i början på nästa vecka hoppas vi, om inget oförutsett inträffar. Vi vet att man kan få snabba förändringar och det är därför vi lägger besluten så nära genomförandet som möjligt, med respekt för att man måste ha viss framförhållning i många verksamheter.

Efter nivå 2 väntar nivå 1, som Folkhälsomyndigheten tror att vi kan nå i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet