Tegnell: ”Övervägde särskilda restriktioner för män”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten övervägde att införa särskilda restriktioner för män, som har högre risk för allvarlig covid-19 än kvinnor.

– Vi har funderat på det. Det skulle man kunna motivera med att ha olika åldersrestriktioner för män och kvinnor, säger Anders Tegnell till SVT.

Det blir inga förändringar i smittskyddsrestriktionerna för personer över 70, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i Morgonstudion under onsdagen.

Anledningen är att personer över 70 fortfarande anses vara extra utsatta.

– Vi vet att svenskar är ovanligt friska i dessa åldrar i jämförelse med personer i andra länder. Vi trodde att det skulle slå igenom i statistiken. Nu gjorde det inte det och vi tycker det är viktigt att vi baserar råd på så bra fakta som möjligt, säger Tegnell.

”Måste ha ett enkelt budskap”

Utöver ålder så är kön en faktor för vilken risk man har att få allvarlig covid-19 – och Anders Tegnell berättar att Folkhälsomyndigheten ett tag övervägde att ha särskilda restriktioner för män.

– Vi har tittat på den möjligheten. Men man ska kunna kommunicera ett budskap som är lätt att komma ihåg.

Anledningen att ni inte inför det, är det bara för att det blir svårt att kommunicera?

– Nej. Även kvinnor över 70 har en högre risk än kvinnor i lägre åldrar. På det hela är risken lägre än för män. Men inte så pass att man kan ha olika åldersnivåer för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.