Sommaren år 2000 lanserades teliaaktien på bred front. Foto: TT

Telia – folkaktien som kom av sig

Publicerad

Närmare en miljon svenskar köpte teliaaktier vid statens utförsäljning av Telia sommaren år 2000. Ganska snabbt blev det uppenbart att aktien blev en investering som de flesta vill glömma.

I år är det 15 år sedan staten med dåvarande näringsminister Björn Rosengren och Telias dåvarande vd Jan-Åke Kark i spetsen lanserade utförsäljningen av Telia. Aktien börsintroducerades i juni 2015 och tanken var att det skulle bli den första stora folkaktien.  Intresset var rekordstort och aktien övertecknades nästan fyra gånger. När tilldelningen vid introduktionen var klar fanns närmare 1.000.000 ägare.

Först så gick det upp – sen så gick det ner

Första dagarna såg det riktigt bra ut och aktien steg på börsen men sedan började kurvorna snabbt peka neråt. Aktien introducerades för 85 kronor men redan efter någon dag låg kursen under introduktionspriset och sedan dess har den aldrig återhämtat sig. Av den närmare miljon svenskar som köpte aktien återstår ungefär hälften så många ägare idag. Som sämst handlades aktien för under 25 kronor under sommaren 2002.

Kritik mot lanseringen

En massiv reklamkampanj skulle få svenska folket att teckna sig för aktien och kampanjen fungerade. För många var Telia den första aktien man köpte. För en stor grupp blev det sannolikt också den sista. En stor del av köparna hade ingen erfarenhet av att investera sitt sparkapital i aktier och var inte medvetna om riskerna som också följer med detta. Även om det fanns enstaka kritiska röster dominerades bilden av vilken god affär aktien skulle bli.  Först i efterhand kom den breda kritiken om att riskerna med aktieinvesteringar kom i skymundan för reklamkampanjens känsla av möjligheter till god avkastning.

Kampanjgeneralernas fall

Ganska snart blev det uppenbart att folkaktien inte hade varit en så god investering. Mindre än ett halvår efter att den hårda lanseringen inleddes avgick Jan-Åke Kark som vd för Telia. Ungefär samtidigt avgick även näringsminister Björn Rosengren av, vad som beskrevs som, personliga skäl. Rosengren blev sedan snabbt rådgivare åt Stenbecksfären med investmentbolaget Kinnevik i spetsen.

Resan mot öst inleds

Marianne Nivert och sedan Anders Igel tog över rodret på Telia som 1 januari 2003 gick samman med finska Sonera. Det var då som Telias börjar intressera sig för investeringar i bland annat Azerbajdzjan, Kazakstan och Uzbekistan. Investeringar som nu alltså ska börja avvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.