Visa alla (2)
Visa alla (2)

Telia-partner har bolag med Karimova

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kan det nu beläggas svart på vitt att Telias Soneras uzbekiska partner har direkta band till den styrande diktatorns familj.

En mutmisstänkt man som företräder partnerbolaget driver företag med presidentdottern Gulnara Karimova.

Affären bränner under fötterna på Telia Sonera, som hävdat att bolaget inte kunnat se några kopplingar till diktatorn Islam Karimovs familj när bland annat en 3G-licens köptes i Uzbekistan av det Gibraltar-registrerade företaget Takilant, som totalt fått cirka 1,7 miljarder kronor för affären.

Men också Nordea ifrågasätts. Nu visar dokumenten från franska bolagsregistret, som spårats av grävnätverket Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) på TT:s uppdrag, att den mutmisstänkte Alisher Ergashev, enligt Nordea representant för Telias partner Takilant, står som vd i två aktiva bolag: Invest Service Group grundat 2009 och Invest Studio grundat 2010.

Nordea tiger

Ägare av 95 procent av bolagens aktier är Karimova. Ergashevs och Karimovas namnteckningar står sida vid sida på flera bolagsdokument.

Enligt bolagens stadgar ska de ägna sig åt fastighetsaffärer. OCCRP:s efterforskningar visar att ett av bolagen köpt en lyxlägenhet åt Karimova i västra Paris. Ett bolag bildades för att köpa ett litet femstjärnigt golfhotell vid Rivieran.

Registret är offentligt. Frågan aktualiseras nu om vilka efterforskningar Nordea gjorde när Takilant skulle öppna konto 2011 och om Telia ställde upp som referens. Enligt lag måste en bank känna sin kund för att undvika medverkan till exempelvis penningtvätt.

Men Nordea är tystlåtna om TT:s dokument, de första skriftliga bevisen på affärsband mellan en Takilant-företrädare och Karimova.

-Vi kommenterar inte den här frågan, säger Helena Östman, informationschef på Nordea, och hänvisar till ”strikt banksekretess”.

”Ganska uppenbart”

Inte heller Telia eller Finansinspektionen vill säga något med hänvisning till pågående förundersökningar och granskningar.

Ergashev är en av två företrädare för Takilant som svenska åklagare misstänker för grovt mutbrott och grovt penninghäleri. Den 36-årige uzbekens roll uppdagades då åklagare frös bolagets konto i Nordea i förra veckan. Han sitter enligt medieuppgifter häktad i Schweiz för misstänkt penningtvätt.

Jonas Eriksson (MP), vice ordförande i riksdagens näringsutskott, anser att Telia inte borde ha gett sig in i affären med Takilant.

-Det är ju ganska uppenbart att det fanns stora risker att det är ett bulvanföretag åt Karimov-familjen, säger han till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet