För andra gången på tre dagar blev Telia utsatt för en attack som påverkade deras nät. Foto: TT

Telias nät tillbaka – två attacker på tre dagar

Uppdaterad
Publicerad

Telia blev under fredagsnatten utsatt för ännu en attack och nätet låg nere. David Jacoby, chefsforskare på datasäkerhetsföretaget Kasbersky Lab, säger att attackerna kan ha sin grund i Pirate Bay-razzian tidigare i veckan.

Telia blev utsatt för ytterligare en attack under natten mot fredagen. Nätet var utslaget och en stor del av Telias kunder drabbades.

Bara dagar efter förra attacken

Det var en attack mot Telias dns-servrar som skapade problemen. Så sent som i onsdags blev företaget utsatt för en attack som riktade sig mot ett av företagets kunder, spelföretaget EA.

Dagen efter den attacken tog hackergruppen Lizard Squad  på sig ansvaret för attacken genom att twittra att en text som antydde att de låg bakom. Hackergruppen Lizard Squad antas ha sitt usprung i Ryssland, och misstanke finns om att gruppen ligger bakom flera stora attacker.

Kopplas ihop med Pirate Bay

David Jacoby, chefsforskare på datasäkerhetsföretaget Kaspersky Lab, säger till TT att attackerna troligen har sin grund i den razzia polisen tidigare i veckan gjorde mot fildelningssajten Pirate Bay i Stockholm och som resulterade i att sajten släcktes. Enligt Jacoby är den grupp som säger sig ligga bakom attacken, Lizard Squad, en av många undergrupper i Anonymous-rörelsen.

– Såna här attacker kommer inte från ingenstans. Pirate Bay-tillslaget har skapat upprörda känslor i de här grupperna, säger Jacoby.

– Och det kommer troligen bli fler liknande attacker mot filmbolag, spelbolag och myndigheter, säger han.

På förmiddagen i dag har Twitter stängt två konton kopplade till Lizard Squad.

”Hanterar internt”

Telia vill däremot inte spekulera kring orsaken till problemen.

– Det är något vi hanterar internt. Vi kollar just nu över hela situationen, och ser vad som hänt, varför, och vilka motåtgärder vi kan jobba med, säger Roija Rafii, pressinformatör på Telia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer