• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Telia vägrar ge upp den fria surfen

Uppdaterad
Publicerad

Fri surf på utvalda sociala medier – omtyckt av vissa men totalsågat av Post- och telestyrelsen. Myndigheten kräver att Telia slutar med sitt erbjudande omedelbart. Men det tänker bolaget inte göra.

Senast i dag skulle Telia upphöra med sitt erbjudande om fri surf på vissa sociala medier och lyssningstjänster – som Facebook, Twitter och Spotify. Kravet kommer från Post- och telestyrelsen (PTS), som ålagt bolaget att sätta stopp för erbjudandet som gäller när bolagets kunder förbrukat sin surfpott.

Telia ger sig inte

Men trots att förvaltningsrätten har avslagit bolagets önskan om inhibition – att beslutet tillfälligt hävs i väntan på att parterna möts i domstol – så tänker Telia inte ge sig.

– Vi är av en annan åsikt då vi tycker att det fri surf ryms under aktuell lagstiftning, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia till TT och berättar att de nu tar vidare ärendet till nästa rättsliga instans.

– Anledningen till att vi driver frågan till kammarrätten är för att vi ser hur mycket våra kunder älskar den här tjänsten.

BTS står fast vid beslutet

Redan i december slog PTS fast att Telias erbjudanden, så kallade zero rating, bröt mot EU:s regler om ett öppet internet. När kunderna kan fortsätta använda till exempel Facebook och Spotify när månadspotten tagit slut favoriseras de företagen på konkurrenternas bekostnad, enligt PTS. Myndigheten har tidigare också hänvisat till att grundtanken med EU-regelverket är att all trafik på internet ska behandlas likvärdigt av internetoperatörerna.

PTS står fast vid fria surfen bör upphöra – och det i dag.

– Vårt föreläggande gäller. Vi förväntar oss att de följer det föreläggandet, om de inte väljer att överklaga, säger Emma Närvä, chef för PTS enhet för elektroniska kommunikationstjänster, till TT.

Telia erbjuder sina kunder fri surf på sociala medier som Facebook, Instagram, Messenger WhatsApp med flera – utan att det belastar datapotten.

Erbjudandet har dock stött på patrull. Enligt Post- och telestyrelsen (PTS) bryter Telia mot EU:s regler om ett öppet internet när operatören erbjuder kunderna fri datatrafik på sociala nätverk och för vissa musiktjänster men inte andra.

Till slut gav PTS att bolaget inom 30 dagar upphör med ”fri surf” på det sätt som gjorts.

Telia överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Stockholm – som dock går på PTS linje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer