Förstärkningsplagg på midsommarafton och gräsklippning vid jul. 2015 utmärkte sig för att temperaturskillanden mellan de två högtiderna var osedvanligt liten. Foto: TT arkiv

Temperaturfrågan: Är det jul eller midsommar?

Publicerad

Du vet hur det känns när dansen runt midsommarstången blir en köldstel historia som kräver både mössa och långkalsong. Eller när drömmen om en vit jul som vanligt krossas av en blaskig lågtrycksfront. Men är verklighet eller bara bakvänt önsketänkande? SVT Nyheter har gjort en tillbakablick över temperaturskillnaden mellan de två högtiderna.

Låt oss kalla måttet för ”högtidsdifferens”. Bottenrekordet – det vill säga det år när temperaturskillnaden mellan julafton och midsommarafton var minst – inträffade 2015.

Det skedde i Stockholm då temperaturen klockan 12 på midsommarafton uppgick till +11 och vid samma klockslag på julafton till +6 grader. En högtidsdifferens på ynka fem grader!

Även på flera andra håll i södra Sverige var 2015 års högtidsdifferens sorgligt liten. I Malmö stannade kvicksilvret på +13 grader på midsommar och +7 grader på julafton (högtidsdiffrens 6 grader). I Göteborg var midsommar något varmare, +16, men då låg å andra sidan julaftonstemperaturen på tämligen extrema +8 grader.

Även i norra Sverige utmärkte sig år 2015 med relativt små högtidsdifferenser – i Kiruna och Luleå var den 18 grader, i Östersund 19 grader och i Sundsvall 21 grader.

”Normalt” = ovanligt

Ett år som utmärker sig åt andra hållet – med stor högtidsdifferens – är 2010. Då var midsommarafton behagligt varm i nästan hela landet med +24 grader i Stockholm som toppnotering. Samma år låg temperaturerna på julafton rejält på minussidan. På vissa håll var julen 2010 riktigt kall: -26 grader i Östersund och -11 i Stockholm.

För huvudstaden hamnade därmed 2010 års högtidsdifferens på 35 hela grader – rejält mycket mer än femgradersfiaskot fem år senare!

Statistiken visar också att det vi gärna vill se som ”normalt” – en varm, solig midsommarafton och en braskande kall julafton med snö på marken – i själva verket inträffar rätt sällan.

Foto: Skärmdump SVT-meteorologernas excel-ark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.