Terrordådet i Stockholm kan ta ett år att utreda

Uppdaterad
Publicerad

Det intensiva polisarbetet med att kartlägga terrorattacken i fredags pågår för fullt. Två personer är anhållna, många har tagits in till förhör och flera tillslag har gjorts. Enligt polisen kan utredning ta upp till ett år.

Fortfarande pågår ett intensivt spaningsarbete för att se om det finns fler personer inblandade i fredagens terrorattack, utöver de två som har anhållits. Enligt Mats Löfving, NOA-chef, kan utredning ta upp till ett år.

– Min bedömning just nu är att det kan ta upp till ett år att driva den här förundersökningen i hamn. Och det kommer att krävas ett hundratal utredare, analytiker och till exempel it-brottsexperter för att komma i mål, säger han.

”Vi jobbar brett”

Rikspolischef Dan Eliasson berättar att polisarbetet forfarande befinner sig i ett intensivt skede. Spaningsarbetet pågår för fullt och många personer tas fortfarande in till förhör.

– Vi jobbar brett och ser om det finns ytterligare kopplingar till de här två personerna, säger Dan Eliasson.

Han understryker även att polisen känner sig säker på att det är rätt person som sitter anhållen.

– Jag känner mig väldigt trygg i att vi har rätt gärningsman, som körde lastbilen. Utifrån polisiära utgångspunkter är jag trygg och säker på det, säger han.

LÄS MER: Detta vet vi om den misstänkte terroristen

Fler poliser ute på gatorna

Under dagarna framöver och under påskhelgen kommer antalet synliga poliser att öka på gatorna i Stockholm, för att öka tryggheten. Samtidigt fortsätter nationella insatsstyrkan att vara i full beredskap. 

– Vi kommer att arbeta en del synligt, trygghetsskapande. Men vi kommer också att ha en del resurser ute som inte syns, som syftar till att ha en beredskap för säkerhetshöjande åtgärder, säger Mats Löfving, NOA-chef.

LÄS MER: De blev offer för terrorattacken i Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet