Säkerhetspolisen avslöjar, för första gången, hur många personer som avlyssnas varje år. Foto: TT

Terrorforskare: Därför lyckas Säpo inte stoppa terrorister

Uppdaterad
Publicerad

Säpo vill inte förklara varför man inte har lyckats stoppa den utpekade terrorrekryteraren Abu Omar i 15 års tid. Men enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp finns det fem möjliga förklaringar. ”Det går inte att ha dygnet runt-bevakning på alla individer”, säger han.

Mannen som i extremistiska kretsar är känd under namnet Abu Omar pekas ut som en central person i den svenska jihadistiska miljön och finns med i flera utredningar om terrorism. Men trots att Säpo jagat honom i över 15 år har han aldrig åtalats för något grovt brott.

Säpo vill inte ge någon förklaring till varför de inte lyckats gripa honom under alla dessa år. 

– Jag är ju ganska säker på att om det hade varit möjligt att förklara det här på detaljnivå liksom ange vad det är som har varit extra svårt så är jag helt säker på att de flesta skulle förstå, säger Anders Kassman som är avdelningschef inom Säpo till SVT:s Uppdrag granskning

En resursfråga

Terrorforskaren Magnus Ranstorp, vid Försvarshögskolan, håller med om att det kan se konstigt ut för utomstående att samma person gång på gång lyckas undfly rättvisan. Men det kan finnas flera möjliga förklaringar.

För det första är personer som rör sig i jihadistiska miljöer mycket försiktiga med vad de gör.

– Det är svårt att hitta tillräckliga bevis som räcker i domstol. De kan prata genom krypterade appar, de vet att deras lokaler kanske är avlyssnade och har mellanhänder så att de inte ertappas själva, säger han.

Prioritera insatser

För det andra är det en resursfråga. Säpo måste prioritera sina insatser.

– Det är hela tiden en avvägning vilka man ska följa. Det går inte att ha dygnet runt-bevakning på alla individer, det kostar jättemycket pengar och kräver dussintals personer.

För det tredje har Säpo även till uppgift att skydda demokratin. Därför tvingas man ibland avbryta innan man har tillräckligt mycket bevis som räcker för en rättegång.

– Grunduppgiften för Säpo är att avstyra attentat. Självfallet vill de även se till att bevis räcker till åtal, men det går före att avvärja att något sker.

Ett lagarbete

För det fjärde vistas de här individerna ofta utomlands en längre tid och då är Säpo beroende av information från utländska säkerhetstjänster. Så var exempelvis fallet med Taimour Abdulwahab, som genomförde attentatet på Drottninggatan 2010. Han hade länge bott i Storbritannien.

– Det är ett lagarbete. Säpo kan ju inte köra operationer utanför landet.

Slutligen så kan det finnas ett underrättelsevärde i att låta en misstänkt individ hållas.

– En enskild person kan vara som ett flugpapper på andra personer och leda till att man in många tips. Kan man inte hitta bevis som räcker till ett långt fängelsestraff kan det vara mer värt att låta personen hållas för att komma åt ett stort nätverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.