Foto: TT

Terrorexpert: Polisen kan inte stoppa sådana här attacker

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan inte stoppa attacker där en ensam gärningsman bestämmer sig för att angripa en folkmassa, menar terrorforskaren Magnus Ranstorp. Terrorforskaren Hans Brun menar att de terrorattacker som skett med fordon i Europa på sistone tyder på en desperation hos gärningsmännen.

Dådet i Stockholm på fredagseftermiddagen liknar dåd som skett bland annat i London, Nice och Berlin på sistone, menar terrorforskaren Hans Brun.

Liknar andra attacker

– Det ser ut som den typen av attack som vi har sett i Europa sedan december 2015, med jämna mellanrum, där man använder fordon för att skada människor, säger Hans Brun till SVT.

I London, Nice och Berlin är det personer som rört sig i jihadistiska miljöer som utfört attackerna.

– När man pratar om jihadister så är det dem som varit mest aktiva när det gäller fordon. Såväl al-Qaida som IS har förespråkat sådana här attacker. Det har vi sett också i Israel, säger han.

LÄS MER: ”Körde sick-sack”

”Tyder på desperation”

Men en positiv aspekt av det hela är att valet att använda ett fordon i ett terrordåd kan tyda på desperation hos jihadisterna, menar Hans Brun.

Terrorattacker med fordon har utförts i London, Nice och Berlin de senaste åren. Foto: TT

– De använder inte handgranater, använder inte bomber. De klarar inte av att genomföra något mer sofistikerat. Det är ganska många forskare som lyft fram det efter dådet i London. Terroristerna var desperata och det här hade kunnat gå mycket värre om de använt andra sätt, säger han.

”Går inte att stoppa”

Just den typen av ensamma gärningsmän som använder fordon som redskap, som i London och Nice, är så gott som omöjliga för polisen och säkerhetstjänster att stoppa, menar terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det kan man inte avvärja. Det finns ingen chans. Polisen och Säkerhetspolisen gör ett mycket bra arbete men det går inte att skapa 100 procents säkerhet. Det är framför allt utmaningen med ensamma gärningsmän, säger Ranstorp.

– Det finns väldigt många individer som har både vilja och möjlighet, och kanske också har samröre med olika terrororganisationer, vilket gör att det blir ett komplicerat säkerhetsläge, fortsätter han.

Säkerhetspolisen har inte höjt terrorhotnivån efter fredagens dåd.

LÄS MER: Här flyr människor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet