Terrorforskaren om polisinsatsen vid pilbågsdådet: ”Varje minut räknas”

Publicerad

Terrorforskaren Hans Brun betonar att vi ännu inte vet händelseförloppet bakom pilbågsdådet i norska Kongsberg men att polisen måste vara snabbare när det kommer till pågende dödligt våld.

– Varje minut räknas i sådana här sammanhang, säger han i SVT:s Morgonstudion dagen efter attacken.

Dådet i Kongsberg under onsdagskvällen skakar Norge. Boende i den lilla staden är fortfarande i chock. Fem har avlidit och två skadats sedan en man gått runt i centrum med pilbåge och skjutit mot folk.

Den misstänkte, en 37-årig dansk medborgare, kunde senare gripas. Men redan nu ställer sig en del frågande till varför det tog så lång tid, trots att det bara tar ett par minuter att köra från polisstationen till den Coop-butik där de första larmen kom ifrån.

– Nu ska vi vara ödmjuka inför att det är preliminära uppgifter, så vitt vi vet någonstans mellan 34 minuter och en dryg timme, säger terrorforskaren Hans Brun i Morgonstudion.

Han konstaterar ändå:

– Det är ganska mycket i de här sammanhangen, när vi pratar om det som på svenska heter pågående dödligt våld. Där måste man vara snabbare.

Polisen arbetar efter teorin att gärningsmannen agerade ensam och söker i nuläget inte efter fler gärningsmän.

Hör terrorforskaren om polisinsatsen och jämförelser med tidigare dåd i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.