Foto: TT & Göran Lidén/SVT

Terrorhäktad använde IS-symbol

Uppdaterad
Publicerad

En av de tre män som häktades på torsdagen misstänka för förberedelser till terroristbrott använder terrororganisationen Islamiska statens symbol, enligt SR Ekot.

Sveriges Radio Ekot har undersökt flera sociala medier-konton som hör till de häktade männen. I flera fall använder de inte sina riktiga namn.

På den krypterade chattappen Telegram använder en av de misstänka männen Islamiska statens symbol.

Terrorgripna

Michael Krona, som är IS-expert vid Malmö universitet, säger till Ekot att det är en tydlig markering för vad personen står för.

– Det tyder på att man är sympatisör och att man vet vad ideologin handlar om, för man skulle inte sätta en sådan signifikativ symbol för den här organisationen och ideologin om han inte var sympatisör, säger han.

Avhyst av fogden

Den häktade mannen uppges ursprungligen komma från Uzbekistan och har tidigare varit skriven i Strömsund i Jämtland. Han har nyligen varit föremål för utmätning och avhysning av Kronofogden.

Thomas Olsson, som är mannens advokat, säger till Ekot att han inte känner till IS-bilden, och att han inte kan kommentera den.

Utesluter inte fler gripanden

Samtidigt fortsätter Säkerhetspolisens utredningsarbete. Karl Melin, presschef på Säpo, vill inte utesluta fler gripanden.

– Det är en förundersökning som pågår och den utredningen får avgöra om det blir fler gripanden.

Finns det misstänkta personer som ni fortfarande söker?

– Jag väljer att svara att det inte går att utesluta utifrån det arbete som pågår, säger Karl Melin.

De tre häktade männen förnekar anklagelserna om förberedelse till terroristbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet