Terrormisstänkt 29-åring anklagas för fler brott

Uppdaterad
Publicerad

Den 29-årige man från Uzbekistan som greps på Valborgsmässoafton har omhäktats. Han är nu misstänk på sannolika skäl för förberedelse till terrorbrott samt finansiering av särskilt allvarlig brottslighet.

Enligt åklagarens häktningsframställning till Solna tingsrätt har mannen även brutit mot en lag som ska förhindra finansiering av särskilt allvarlig brottslighet. Det senare brottet ska enligt åklagaren ha ha begåtts från den 27 februari i år.

Mannen och två andra män, 38 respektive 45 år, anhölls i måndags i förra veckan efter det att Säkerhetspolisen slagit till mot en lägenhet i Akalla i nordvästra Stockholm samt en fastighet i Strömsund i norra Jämtland.

Terrorgripna

Förnekar brott

De tre misstänks ha förberett terroristbrott på dessa orter, enligt åklagaren. När det gäller 45-åringen ska brottet ha begåtts mellan den 1 januari 2017 och till och med april i år. För 38-åringen och 29-åringen anges en kortare tid, från 1 juli förra året.

45- och 29-åringen är från Uzbekistan medan 38-åringen är en uzbekisktalande man från Kirgizistan.

29-åringen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet