Foto: TT

Terrormisstänkt släppt på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Den 45-årige man från Stockholmsområdet som greps av Säpo i måndags, misstänkt för att ha utbildat terrorister, har släppts.

Enligt Attunda tingsrätt är mannen fortfarande skäligen misstänkt, men domstolen underkänner begäran om häktning.

Två män greps i måndags, misstänkta för att ha rekryterat och utbildat terrorister till Syrien och Irak.

Enligt Säpo finns ingen koppling mellan fallen, men terrorexperten Magnus Ranstorp har betonat att det är de första gripandena i Sverige där någon misstänks för rekrytering till terrororganisationen Islamiska staten (IS).

Säpo nekar koppling

Det var under måndagsmorgonen som Säpo först slog till i Örebro och grep en man i 45-årsåldern. Mannen, som sedan tidigare är ostraffad i Sverige, är skäligen misstänkt för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Vid ett annat tillslag i Stockholmsområdet i måndags anhölls ytterligare en person, misstänkt för utbildning avseende terrorism.

Rekryterat på kaféer

Enligt Säpo finns det kopplingar till moskéer i Örebro och Eskilstuna som fungerat som samlingspunkter. Men man menar att rekryteringen oftast skett på andra platser, exempelvis kaféer och andra samlingslokaler.

Inga religiösa församlingar ska stå bakom rekryteringarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet