Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieministern: ”Under våren greps flera personer misstänkta för att ha förberett dåd i Sverige” Foto: Henrik Montgomery/TT/Johan Nilsson/TT

Här är terrorplanerna mot Sverige som redan har stoppats

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens koranbränningar misstänks ha triggat till konkreta terrorplaner mot Sverige – som har resulterat i flera gripanden.

– Vi vet att planerade terrordåd har avvärjts, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Sverige har gått från ett legitimt till ett prioriterat mål för terrorattacker – och Säkerhetspolisen har nu höjt terrorhotnivån från tre till fyra på den femgradiga skalan.

Säpo understryker att det inte är någon enskild händelse som ligger bakom beslutet, men det finns samtidigt konkreta fall där planerade terrorattacker ska ha stoppats.

– Under våren greps flera personer i Sverige och utomlands misstänkta för att ha förberett dåd i Sverige, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en presskonferens.

Greps i gryningsräd

Två fall som har uppmärksammats hittills i år misstänks ha en direkt koppling till koranbränningarna i Sverige.

• Fem män greps. Under en gryningsräd i april slog polisens nationella insatsstyrka till mot fem personer i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs. Fyra av dem, som bedöms ha koppling till våldsbejakande islamism, häktades misstänkta för stämpling till terroristbrott.

Misstanken var att de planerat terrorattentat som triggats av koranbränningen i januari. I augusti släpptes samtliga på fri fot – men misstankarna kvarstår.

• Terrorbröderna i Tyskland. De två bröderna greps i våras i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat. Målet: en kyrka i Sverige. Bröderna ska bland annat ha köpt kemikalier för bombtillverkning på sajten Ebay. Enligt den tyska åklagaren var koranbränningarna i Sverige ett motiv till terrorplanerna.

Brittiska UD om stoppade attentat

Brittiska utrikesdepartementet gick förra veckan ut med ändrade reserekommendationer vad gäller Sverige och skrev att ”svenska myndigheter har framgångsrikt stoppat ett antal planerade attentat”. Varken Säpo eller svenska UD har kommenterat om det är de uppmärksammade fallen som åsyftas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.