Thomas fick tjata för att få covid-vård för sin pappa

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Andersson fick tjata till sig vård för sin svårt covidsjuka pappa. Han menar att det som står i coronakommissionens delbetänkande inte är några nyheter.

– Pappa hade dött om han inte hade fått vård när han var som sämst, säger Thomas Andersson.

82-åriga Jan Andersson bor på ett äldreboende i Märsta norr om Stockholm. När han i mars blev sjuk i covid-19 sa läkaren till de anhöriga att Jan inte skulle klara sig och de började med palliativ vård.

Men efter påtryckningar från sonen Thomas Andersson fick Jan den behandling som läkaren tidigare sagt nej till, och överlevde. Jan fick heller aldrig träffa läkaren. Nu hoppas både Jan och Thomas att det som hände i våras, aldrig ska hända igen.

– Det här som coronakommissionen kommer ut med nu är känt sedan länge. Det är inte några nyheter. Det är bara en bekräftelse på det vi visste i våras, säger Thomas Andersson.

Har misslyckats att skydda äldre

I ett delbetänkande som kom på tisdagen slog coronakommissionen fast att det svenska samhället har misslyckats med att skydda landets äldre och pekar ut en rad brister inom äldreomsorgen.

– Pappa hade dött om han inte hade fått vård när han var som sämst.

Se hela intervjun med Thomas Andersson i spelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.