Det har hänt flera gånger att Thomas Eriksson har väntat förgäves på att hemtjänsten ska komma. Foto: SVT

Thomas glömdes bort av hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

I en anmälan mot Göteborg stad står det ”Jag vill inte bli glömd”. Strokedrabbade Thomas Eriksson var den som skrev, efter att ha glömts bort av hemtjänsten gång på gång.

I slutet av januari förra året fick Thomas Eriksson från Göteborg en stroke. Sedan dess har han haft svårt med flera saker. Bland annat med att ta sig upp om han ramlar. Idag har han hemtjänst och varje morgon ska någon komma och titta till honom.

– Skulle jag ramla fel någon gång och ingen kommer, så blir jag liggandes där utan mat eller någonting, säger han.

UG – ”Jag vill inte bli glömd”

Men vid upprepade tillfällen har hemtjänsten missat sina besök hos Thomas Eriksson, och han har istället lämnats helt ensam. På ett papper i hans lägenhet står en handfull noteringar om olika datum då hemtjänsten han väntat på inte dykt upp.

– Jag vill inte ha besök för att roa mig eller någonting sådant utan jag vill ha besök för att de ska se till att jag mår bra.

Tecknar en mörk bild

Flera gånger de senaste åren har olika fall där äldre glömts bort uppmärksammats. Patrik Ivanson, arbetar på hemtjänsten i Göteborg, och hjälper bland annat Thomas Eriksson. Han känner igen problemet med bortglömda äldre och tecknar en mörk bild.

– Det har hänt många gånger. Det är nästan en gång i veckan som någon blir missad skulle jag vilja säga, säger Patrik Ivanson.

Han menar att situationen inom hemtjänsten, åtminstone i Bergsjön där han arbetar, blivit så allvarlig att han inte längre blir förvånad över att människor glöms bort.

– Det är inte så att jag känner mig olustig på grund av det, för jag känner mig redan olustig. Det är en sådan tung arbetsbelastning, det är alltid något som strular, så en sak mer eller mindre det gör liksom ingen skillnad.

Hoppas att ingen är glömd

I en anmälan till Arbetsmiljöverket bekräftas det Patrik Ivarsson säger. Där beskriver hemtjänstpersonal i Bergsjön omfattande brister i arbetsmiljön. De skriver bland annat om mediciner som missats eller delats ut på fel tider, att ”vårdtagarnas tider minskats gång på gång för att klara av arbetsdagen” och om äldre som blivit så stressade att de “säger upp sina insatser trots att de behöver dem. Och trots stor omsättning på vikarier dagligen så är personalen underbemannad, stressad och när de lämnar jobbet hoppas de att ingen är glömd, skriver personalen i anmälan.

Samtidigt skriver kommunen i sin värdighetsgaranti till de äldre att de har rätt till en värdig vård, och att hemtjänsten ska höra av sig om man av någon anledning inte kan komma.

– Det är det aldrig någon som har gjort, säger Thomas Eriksson.

Patrik Ivanson berättar att han inte orkar bli upprörd över situationen inom hemtjänsten längre.

– Jag tycker det är så fult att man lovar saker som man inte kan hålla, men det är som det är, säger Patrik Ivarsson.

”Det är jättetråkigt”

Daniel Bernmar (V), är högst politiskt ansvarig för hemtjänsten i Göteborg. Han säger att han tycker att det är ett misslyckande för staden varje gång äldre inte får den omsorg de har rätt till.

– Det är jättetråkigt. Men flera av de här bristerna har vi identifierat och vi jobbar med dem, bland annat när det gäller arbetsmiljö och resurser, säger Daniel Bernmar.

Men han tycker också att ansvaret vilar på regeringen, och nu vill han ha mer pengar till omsorgen från nationellt håll.

– Vi har inte en finansiering som svarar upp mot den bild av vilken kvalitet vi vill ha i äldreomsorgen. Det tror jag är ett nationellt problem. De har prioriterat andra saker och det har sakta men säkert lett till att man urholkat finansieringen för exempelvis äldreomsorgen, säger Daniel Bernmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – ”Jag vill inte bli glömd”

Mer i ämnet