Thomas tog anabola i tio år – hjärtat stannade

Publicerad

Thomas Eriksson, 33, ser ut som hälsan själv, men så lyfter han på tröjan. Längs bröstbenet löper ett 27 centimeter långt operationsärr. En ständig påminnelse om när hans hjärta stannade efter tio års missbruk av hormoner.

– Jag var i princip död, säger han.

Det har gått på dagen tre år sedan Thomas hjärta stannade i väntrummet på Sahlgrenska i Göteborg. Efter stor dramatik räddades han till livet. 

– Mitt hjärta var i så dåligt skick att de först satte upp mig på väntelista för transplantation.  

Den Thomas som kom i närkontakt med döden var ett 120 kilos muskelberg fullproppat med kemikalier. Anabola steroider, insulin, tillväxthormon och allt annat som fick hans muskler att växa och växa. 

Övertalades av kompis

I tonåren hade han varit en vanlig normalbygd kille som bara vill bli lite snygg, bli attraktiv för tjejer, få lite mer muskler. Ungefär som sin bitiga kompis.

– Kompisen matade mig med information om fördelarna med doping.   

Det började försiktigt med några tabletter men efter bara någon vecka märkte han den dramatiska effekten, musklerna började växa. Han blev förälskad.

– Den effekten man får är fantastisk. Och det är lätt att man vill ha mer och mer. Särskilt när man är ung och naiv.

Hjärtat gav upp

Doserna ökade, kurerna blev tätare och preparaten kraftfullare. Visst fanns biverkningar, men de kunde hanteras med andra tabletter och sprutor. På nätet fanns gott om tips från andra användare. 

Det Thomas inte tänkte på, var det lilla hjärtfel han var född med. Tio års missbruk av hormoner hade till slut frestat så hårt på hjärtat att det gav upp.

I dag mår han bra. Hjärtklaffen, från en kalv, som han har fått inopererad fungerar. 

Föreläser för unga

Katastrofen blev en vändpunkt. Numera föreläser han ofta för tonåringar om sin historia. Men han är inte säker på att han lyckas avskräcka särskilt många. Kroppsidealet är muskler och en kemisk genväg kan väga tyngre än nog så allvarliga biverkningar. 

Ofta besöker han gym och oroas över det han ser som ett allt större missbruk.  

– Jag har ett tränat öga och ser vilka som använder det och vilka som inte använder det.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

Har du använt dopningspreparat eller behöver hjälp med att sluta kan du kontakta Dopningsmottagningen i Örebro, som tar emot patienter från hela landet från det att man fyllt 16 år.

Det går att ringa anonymt, och det går även att som anhörig kontakta Dopningsmottagningen i Örebro.

Om du drabbas av psykiska besvär som ångest eller depressioner, kan du vända dig till psykiatrins öppenvård.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Till Dopingjouren går det att ställa frågor om anabola steroider, genom att ringa 020-546 987 eller skicka in en fråga.

Det finns även stödchattforum som killfrågor.se och tjejjouren.se, dit man kan vända sig om man behöver prata med någon om hur man mår.

Källa: 1177, UMO.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.