Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten. Foto: Erik Simander, TT

Tidiga antikroppstester kan ha visat fel resultat

Uppdaterad
Publicerad
Antikroppstester gjorda innan vecka 26 kan behöva tas om. Det gäller framförallt personer som fått ett positivt resultat trots att de inte haft några symptom, uppger Sveriges Radio Ekot.

Tester som gjorts innan slutet av juni kan visa fel resultat, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten till Ekot.

– Eftersom vi kom fram med de här rekommendationerna för testernas prestanda först vecka 26 så kan det hända att utförare av tester har gjort en annan bedömning av tester än vi har gjort nu, säger Karin Tegmark Wisell.

Inga symptom

Men enligt Folkhälsomyndigheten behöver inte alla som har gjort ett test innan vecka 26 testa sig igen. Det gäller främst personer som fått ett positivt resultat trots att de inte haft några symtom, uppger Ekot.

– Det är framförallt de som har ett positivt resultat och kanske då särskilt om man tillhör en riskgrupp. För då finns en risk att man tror att man har haft sjukdomen och att man därför har ett skydd mot det nya coronaviruset även om man inte har det, säger Karin Tegmark Wisell.

Testutföraren

Om någon misstänker att testresultatet inte stämmer – oavsett om de gjort ett snabbtest genom ett stick i fingret eller ett laboratoriebaserat test genom blodprovstagning i armen – ska de kontakta testutföraren.

– Det man bör göra då är att fråga den som utförde testet om det uppfyller de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten tagit fram, säger Tegmark Wisell till Ekot.

”Mer tillförlitliga”

Tester som gjorts efter vecka 26 (från och med 29 juni) och tester som ska göras i framtiden bör visa mer tillförlitliga resultat, uppger Folkhälsomyndigheten.

– Nu så har vi ju våra rekommendationer framtagna och det är ju tänkt att vara ett stöd till de som är utförare av testet för att vara ett stöd i vad som är lämpliga krav på de test man erbjuder så vi ser betydligt bättre förutsättningar nu för de som är utförare av testerna, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet