Foto: tt

Tidigare anställda vid Karolinska polisanmälda

Uppdaterad
Publicerad

Två före detta anställda vid Karolinska sjukhuset respektive Karolinska institutet har polisanmälts, misstänkta för att lurat sina arbetsgivare på flera miljoner kronor.

Männen anklagas bland annat för att ha träffat egna avtal med två amerikanska bolag som var knutna till Karolinska institutets forskningsprojekt – utan arbetsgivarens tillstånd som de var skyldiga att skaffa, rapporterar Aftonbladet.

Egna licensavtal

Ett licensavtal mellan ett av de amerikanska bolagen och männens svenska bolag gav över 21 miljoner kronor. Männen har dessutom uppburit konsultarvoden på närmare 30 000 kronor i månaden vardera från ett av USA-bolagen.

Matti Sällberg är prefekt vid KI och säger att polisanmälan gjordes i samband med att en internutredning mot de utpekade männen avslutats. Han vill i övrigt inte kommentera detaljer i ärendet.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, det är därför vi har polisanmält det, säger han till SVT Nyheter.

Resor och representation

Enligt en intern rapport har 64 procent av forskningsprojektets pengar gått till rese- och representationskostnader. Under en period på 16 månader uppgick exempelvis resenotorna till drygt 1,8 miljoner kronor.

Flera av resenärerna var inte anställda av Karolinska sjukhuset – men väl i ett av männens bolag. Projektets taxikostnader stannade på drygt 431 000 kronor, vilket under en tvåårsperiod motsvarar 600 kronor om dagen, året runt.

De utpekade männen sade upp sig i höstas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.