Victoria Kawesa döms för att ha sparkat och slagit en man i tunnelbanan. Foto: TT

Tidigare Fi-ledaren Victoria Kawesa dömd för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Victoria Kawesa, tidigare partiledare för Feministiskt initiativ (Fi) döms för misshandel av en man i en tunnelbanestation i Stockholm. Kawesa medger att hon slagit och sparkat mannen, men hävdar att det skedde i nödvärn.

Enligt domen från Södertörns tingsrätt började händelsen med att Victoria Kawesa var sen till tunnelbanan och smet in genom spärren bakom ryggen på en man utan att dra sitt eget kort.

Mannen blev upprörd och blockerade vägen för Victoria Kawesa så att hon inte skulle kunna ta sig in på perrongen. Han tryckte därefter tillbaka henne genom spärren, när den öppnades för en annan person.

Sparkar, slag och trasiga glasögon

Victoria Kawesa tog sig in genom spärren igen och gav sig då på mannen med slag i ansiktet och sparkar på benet. I tumultet föll mannens glasögon i marken och blev skadade.

Victoria Kawesa hävdar att slagen skedde i nödvärn eftersom mannen inte velat släppa förbi henne och för att han förolämpat henne med rasistiska ord.

Kan bli aktuellt med överklagan

Enligt Kawesas försvarare Daniel Svensson kan det bli aktuellt med en överklagan.

– Vi menar att Victoria har haft skäl att uppfatta det här som en situation där hon riskerar att bli utsatt för ett brottsligt angrepp. Det är så hon uppfattat situationen och det är därför hon ingriper mot den personen, säger han till SVT Nyheter.

Victoria Kawesa döms till villkorlig dom och 120 dagsböter på 300 kronor, sammanlagt 36 000 kronor.  Hon ska också betala ersättning för mannens förstörda glasögon.

Victoria Kawesa var tillsammans med Gudrun Schyman partiledare för Fi mellan mars och september 2017. Hon har tidigare varit dömd för upphovsrättsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer