Per Ahlmark håller tal på Liberalernas, dåvarande Folkpartiets, riksmöte i Västerås 2012. Foto: Per Groth/TT/Arkiv

Tidigare FP-ledaren Per Ahlmark död

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare partiledaren för Folkpartiet och författaren Per Ahlmark har avlidit efter en tids sjukdom, uppger hans familj för Dagens Nyheter. Ahlmark var vice statsminister mellan 1976 och 1978.

Per Ahlmark blev 79 år gammal. Ahlmark började sin politiska karriär i Folkpartiets ungdomsförbund, och har i sina memoarer beskrivit hur han påverkades av att Sovjetunionen krossade Ungernrevolten 1956. Han blev vald till ledare för ungdomsförbundet 1960 och satt på posten i två år.

När Gunnar Helén avgick som partiledare 1975 valdes Per Ahlmark till hans efterträdare. Året efter fick Sverige en borgerlig trepartiregering. Samtidigt med posten som vice statsminister var Ahlmark arbetsmarknadsminister.

Verksam som författare och debattör

Vid årsskiftet 1977–1978 avgick Per Ahlmark från regeringen och partiledarposten, efter att ha drabbats av en personlig tragedi.

Efter sin politiska karriär var han verksam som författare och debattör, och gav ut bland annat diktsamlingar, debattböcker och en roman. Han fortsatte också att verka som fristående kolumnist.

Hans memoarer kom ut 2011 under namnet ”Gör inga dumheter medan jag är död!” – en uppmaning till socialliberaler, skriver DN.

”Passionerad demokrativän”

Birgitta Ohlsson (L), riksdagsledamot och tidigare EU-minister, hade kontakt med Ahlmark in i det sista.

– Det man vill lyfta fram med Pers livsgärning är att han var en så passionerad demokrativän, säger hon dämpat efter beskedet om hans bortgång.

– Han var också en väldigt uppmuntrande person, aldrig rädd för starka kvinnor. Han stöttade mig, backade upp mig väldigt ofta, och sa att man skulle förvandla sorg till vrede, våga ta strid för det man tror på.

För bara drygt en vecka sedan gick Ola Ullsten – som alltså var partiledare mellan Ahlmark och Westerberg, 1978–83 – bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.