Tidigare talman Per Westerberg (M): Ulf Kristersson är nästa statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas ledare Ulf Kristersson är Sveriges blivande statsminister. Det tror tidigare talman Per Westerberg (M).

Per Westerberg var talman mellan 2006-2014 och säger att talmannens roll som samtalsledare mellan partierna är viktig.

– En talman kan inte pusha sina egna åsikter, utan man är samtalsledare och talar med alla partiföreträdarna. Så för man då första samtalsomgången, den andra börjar man komma mer till skott och då känner man väldigt tydligt var man kan tänja gränserna för att försöka få en statsministerkandidat tolererad.

Val 2018 – #dinröst

SD får avgörande roll

Sverigedemokraterna kommer att få en avgörande roll i vem som blir Sveriges nästa statsminister.

– Vid valet av statsminister kommer att stå en Allianskandidat, förmodligen Ulf Kristersson och en socialdemokratisk, eller rödgrön, förmodligen Stefan Löfven. Då är frågan vem som SD kan tänkas tolerera i person och då tror att partiet kommer hellre tolerera Kristersson än Löfven. Men sen har SD en ”hang-up” och det kallas budgeten och då tror jag att man måste få någon blocköverskridande överenskommelse för att den ska gå genom, säger Per Westerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet