Tidning planterade ”David” i hbtq-forum och appar – polis, lärare och toppchef ville träffa 14-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Övergrepp, sexköp av barn och grooming. På appar och forum för hbtq-personer söker män sex med barn, visar en granskning av Svenska Dagbladet. De har konfronterat männen som vill träffa David, 14. Bland dem återfinns en före detta polis, en person med ledande roll i hbtq-rörelsen och en pensionerad lärare.– Jag sitter mest ensam, har inte så mycket att göra. Jag vet ju att det är ganska ofarligt, att de flesta bluffar, säger läraren till SvD.

14-årige David får sexinviter från ett hundratal användare. Han finns inte på riktigt, utan är en av flera profiler som Svenska Dagbladet har skapat digitalt för att undersöka hur hbtq-plattformar utnyttjas av vuxna män för att kontakta barn i sexuellt syfte. Den första delen av granskningen ”David och männen” publicerades under söndagen.

Pensionerad lärare har skickat grova sexmeddelanden

Nu har tidningen kartlagt över 30 personer som kontaktar David. Bland dem återfinns en person med ledande roll i hbtq-rörelsen och en chef vid utrikesdepartementet. Även en pensionerad polis förekommer i SvD:s databas.

Han stämmer träff med David på sin gamla arbetsplats. När SvD:s reportrar möter honom vid polishuset vill han inte prata eller förklara varför han stämt träff med 14-åringen. När SvD frågar varför han vill ta en 14-åring till ett polishus, svarar han:

– För att han är intresserad av sånt. För att eventuellt bli polis sen.

Även pensionerad lärare har kontaktat David, och han har skickat grova sexuella meddelanden.

– Jag sitter mest ensam, har inte så mycket att göra. Jag vet ju att det är ganska ofarligt, att de flesta bluffar, säger han när SvD:s reportrar konfronterar honom. 

De visar även upp chatten där han, enligt SvD, skrivit till David att han har haft sex med sina elever i sjuan och åttan, både i skolan och hemma hos sig.

– Det är sånt man säger för att vara intressant, svarar läraren, som medger att han gjort det för att locka barn.

Flera är dömda för sexualbrott mot barn

SvD skriver vidare att läraren nekar till att ha haft sex med barn under 15 år, trots att han är dömd för sexuellt utnyttjande av underårig och barnpornografibrott. Och han är inte den enda.

Flera av männen i SvD:s databas är dömda för sexualbrott mot barn, skriver SvD i sin granskning.

Svenska Dagbladet har skapat profiler på Nordens största hbtq-community Qruiser och världens största dejting- och sexapp, Grindr. Den av tidningen skapade figuren ”David” är registrerad som 15-åring på forumet Qruiser, även kallat QX, eftersom man måste vara minst 15 år för att vara medlem. I chatten berättar David snabbt att han är 14 år.

SvD skriver att vissa av männen sexchattar, andra berättar att de vill ha oralsex eller onanera med David – och några vill köpa sex.

Över 250 personer skriver till David på bara några dagar. Drygt 100 män får veta att David bara är 14 år – men fortsätter ändå att hålla kontakten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.