En arbetsgrupp från FN har kritiserat häktningen av Julian Assange. Foto: TT

Tidsfristen går ut – nu ska åklagaren lämna besked om Assange

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 12 i dag går tidsfristen ut för åklagaren i Assangefallet. Då måste överåklagare Marianne Ny ha bestämt sig för hur hon ska gå vidare i den utdragna våldtäktsutredningen mot Wikileaksgrundaren.

Marianne Ny har kallat till presskonferens prick klockan tolv i polishuset i Stockholm för att meddela hur hon tänker gå vidare. Det internationella intresset är väldigt stort och presskonferensen kommer att hållas på både svenska och engelska.

Kritik mot utredningen

I november var en svensk åklagare och polis i London för att förhöra Assange på Ecuadors ambassad där han bor sedan snart fem år. Förhören har sedan dess översatts och analyserats. Utredningen har vid flera tillfällen fått kritik för att den går för långsamt framåt.

Fallet Assange

Den här gången är det Assanges försvarare som begärt att häktningsbeslutet ska hävas. Tidigare har Svea Hovrätt uttryckt att det går för långsamt. Men också en arbetsgrupp från FN har kritiserat häktningsbeslutet och menar att Assange är offer för ett godtyckligt frihetsberövande som delvis beror på att svenska åklagarmyndigheten inte ansträngt sig tillräckligt. Både Sverige och Storbritannien har kritiserats av FN-gruppen.

LÄS MER: Assange riskerar utlämning till USA

SVT Nyheter har varit i kontakt med Assanges försvarare Per E Samuelsson som inte vet vilket beslut åklagaren kommer att meddela i dag.

– Detta är en nyhet för mig också, säger han.

Så kan det gå i dag

Det finns flera möjliga vägar för åklagaren Marianne Ny att ta i dag.

  • Hon kan häva häktningen med motiveringen att Assange inte kan störa utredningen. Förhöret med honom är redan gjort och straffskalan för brottet gör att häktning inte är obligatorisk. Då skulle Assange ha möjlighet att lämna ambassaden.
  • Hon kan låta häktningsbeslutet kvarstå och redovisa nya åtgärder hon tänker vidta i utredningen. Det skulle kunna röra sig om exempelvis nya förhör för att gå vidare med uppgifter som kom fram införhöret.
  • Hon kan besluta att brott inte går att styrka och därför lägga ner förundersökningen.
  • Hon kan också meddela att hon tänker väcka åtal mot Assange och att därför häktningsbeslutet ska vara kvar.

Ett 50-tal journalister kommer att vara där, varav hälften från utländsk media.

LÄS MER: Expert: Förödande med sent förhör

Detta har hänt i Assangefallet

Turerna i fallet kring den våldtäktsmisstänkte visselblåsaren Julian Assange har varit många och krångliga. Det här har hänt i korthet:

24 augusti 2010. Julian Assange anhålls i sin frånvaro under ett besök i Sverige. Han misstänks för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Fallet gäller två kvinnor Assange ska ha träffat.

25 augusti 2010. Anhållan hävs och brottrubriceringen ändras till ofredande.

1 september 2010. Förundersökningen återupptas och överåklagare Marianne Ny ändrar tillbaka rubriceringen till våldtäkt.

18 november 2010. Stockholms tingsrätt häktar Assange i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

19 november 2010. Assange överklagar häktningen till Svea hovrätt samtidigt som han efterlyses internationellt.

7 december 2010. Assange grips i London av brittisk polis.

16 december 2010. En brittisk domstol beslutar att släppa Assange fri mot borgen. I ett tal efteråt säger han ”att det känns skönt att känna Londons friska luft igen”.

24 februari 2011. En brittisk domstol beslutar att Assange ska överlämnas till Sverige.

19 juni 2012. Assange lyckas ta sig till Ecuadors ambassad i London där han ansöker om politisk asyl.

13 mars 2015. Överåklagare Marianne Ny begär att få förhöra och dna-topsa Assange i London. Detta då flera av brotten han misstänks för preskriberas i augusti 2015. Assanges advokater välkomnar begäran.

19 januari 2017. Julian Assange upprepar att han är beredd att utlämnas till USA förutsatt att hans rättigheter garanteras, sedan USA:s avgående presidenten Barack Obama kortat straffet för visselblåsaren Chelsea Manning.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet