Alliansens partiledare är tillbaka på ungefär samma siffror som för ett år sedan. Foto: TT

Analys: ”Tillbaka på ruta ett”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

SVT/Novus sista väljarbarometer för året visar att partierna efter ett turbulent år är tillbaka på ruta ett i opinionen. Även om opinionssvängningarna under året varit kraftiga för vissa partier är de flesta nu tillbaka på ungefär samma nivå som för ett år sedan.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Över tid ser alltså opinionen tämligen stabil ut. Ett exempel på detta är Moderaterna, som under året plågats av en djup politisk kris. Men det kraftiga opinionsraset under våren och sommaren har efter höstens partiledarbyte vänts till uppgång.

I SVT/Novus väljarbarometer för december landar partiet på 21,3 procent. Efter sommarens bottennoteringar kring 15-16 procent kan det tyckas vara en remarkabel uppgång, men då kan det vara bra att ha i minnet att i december 2016 fick Moderaterna under Anna Kinberg Batras ledning 21,8 procent i SVT/Novus. Partiet ligger i dag 0,5 procentenheter under den nivån.

Trots de glada tongångarna från moderata aktivister efter höstens uppgång, ligger partiet fortfarande också under förra valresultatet. Och detta efter en mandatperiod med utomordentliga förutsättningar för ett oppositionsparti.

Måste växa ytterligare

Men trots budgetkaos, regeringsnederlag, flyktingkris och ministeravgångar har Moderaterna inte lyckats formulera ett politiskt budskap som lockat väljarna. Hur långt höstens uppgång kan bära partiet är också oklart, men för att vinna valet 2018 med de övriga allianspartierna måste Moderaterna växa ytterligare. Och det utan att ta väljare inom Alliansen. Ulf Kristerssons huvuduppgift under månaderna fram till valet blir därför att ta väljare från Sverigedemokraterna och/eller Socialdemokraterna.

Övriga allianspartier har också sett över tid mer eller mindre stått stilla i opinionen. Jämfört med december 2016 har Liberalerna i dag exakt samma väljarstöd på 5,4 procent, Centerpartiet har ökat något från 9,3 till 9,8 procent och Kristdemokraterna har gått fram från 3 till 3,3 procent.

Inom Liberalerna finns en frustration och en besvikelse över att partiet inte förmår lyfta i opinionen. Inom Centerpartiet har förväntningarna varit stora efter vårens och sommarens uppgång i opinionen. Men Moderaternas partiledarbyte har slagit hårt mot partiet och när 2017 nu kan summeras är Centerpartiet ungefär lika stort som för ett år sedan. Förhoppningarna om att gå om Moderaterna och bli Alliansens största parti har nu definitivt grusats.

Ständigt krisparti

Kristdemokraterna är något av ett ständigt krisparti. Den här mätningen ändrar inte på det. Partiet ligger klart under riksdagsspärren, och har gjort det i alla mätningar utom en under året. Tiden fram till valdagen blir en balansgång på slak lina för partiledaren Ebba Busch Thor.

Det brukar heta att regeringsansvar tär på förtroendet, det vill säga att regeringspartier ofta har svårt att behålla sitt opinionsstöd. Även om Socialdemokraterna fortfarande ligger under valresultatet från 2014 är det därför intressant att notera att partiet har ökat sitt opinionsstöd under 2017.

I december 2016 fick partiet 27,3 procent i SVT/Novus väljarbarometer, nu får partiet 29,5 procent. Uppgången sker efter ett år som nyhetsmässigt har dominerats av kriminalitet, ökat dödligt våld och så förstås IT-skandalen vid Transportstyrelsen. Tvärtemot vad som skulle kunna vara förväntat har Socialdemokraterna i detta läge kunnat öka sitt väljarstöd, vilket säger en hel del om oppositionens tillkortakommanden.

Farligt nära

Vänsterpartiet ligger kvar på i princip samma nivå (7,5 procent respektive 7,4 procent) som i december 2016, medan Miljöpartiet registrerar en viss nedgång (4,9 procent respektive 4,3 procent). Miljöpartiet ligger nu farligt nära riksdagsspärren, och oron i partiet är stor inför den stundande valrörelsen. Miljöpartiet är ju också det enda riksdagsparti som faktiskt har erfarenhet av att åka ur riksdagen.

Sverigedemokraterna är fortfarande Sveriges tredje största parti och det med god marginal. Men när året summeras finns ändå en hel del besvikelse i partiet.

Återerövrat från SD

I flera mätningar under året var Sverigedemokraterna större än Moderaterna, men efter partiledarbytet i oktober har Moderaterna återerövrat många av de väljare som tidigare flytt. För Sverigedemokraterna innebär detta att partiet jämfört med december 2016 minskat från 17,9 procent till 16,8 procent i dag. Höstens nedgång ser dock ut att ha bromsats upp och maktpolitiskt har Sverigedemokraterna fortfarande trumf på hand.

Läget inför valåret är minst sagt spännande, med en viss fördel för de rödgröna partierna. Stefan Löfvens ambition att få till stånd en blocköverskridande regering efter valet kan i grunden förändra svensk politik under nästa mandatperiod. Samtidigt är det för tidigt att räkna ut Alliansen. En valrörelse som präglas av frågor kopplade till brottslighet och invandring (viktiga frågor för väljarna i dag) kan gynna inte bara Sverigedemokraterna utan också Moderaterna efter partiets omläggning av politiken. Och det kan få avgörande betydelse för valutgången.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.