Tillfällig asyllag från 15 november

Publicerad

Tidigast den 15 november kan den nya, tillfälliga, asyllagen träda i kraft. I dag avslutade socialförsäkringsutskottet sitt arbete med lagen, som ska klubbas i riksdagen 9 november.

Den nya lagen innebär att alla som har nekats asyl får rätt till en ny prövning. Förutsättningen är att personen har ”vistats i Sverige under lång tid”. Särskild hänsyn ska också tas till barnens situation.

Den tillfälliga lagen gäller fram till den 31 mars, då Utlänningsnämnden läggs ned och nya lagar träder i kraft.

”Inte allmän amnesti”
-Vi öppnar inte för en amnesti utan detta gäller människor som varit gömda och funnits länge i Sverige och det gäller inte nya som kommer, säger Tomas Eneroth (s) ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Det anges inte i den tillfälliga lagen hur lång tid i Sverige som krävs för att för att man ska få stanna. Det går inte, eftersom det bara är en av omständigheterna som beaktas när beslutet fattas, anser utskottet.

Lagrådet har tidigare kritiserat förslaget, som ansetts vara dåligt förberett och inte motsvara grundläggande krav på enhetlighet och rättssäkerhet.

Nu har lagförslaget förtydligats. Bland annat framhålls att vistelsetiden i Sverige bara ska vara en faktor när man avgör om en familj ska få stanna. Andra faktorer, som anknytning och barnens ålder ska också vara avgörande.

”De flesta får stanna”
Miljöpartiet drev frågan om en ny asylprövning i budgetförhandlingen med regeringen och kommer tillsammans med vänsterpartiet och socialdemokraterna rösta för den tillfälliga lagen.

-Alla människor som tvingats leva under fruktansvärda förhållanden utan tillgång till sjukvård eller skola får nu en ny prövning. De flesta barn och barnfamiljer kommer att få stanna i Sverige, säger Gustav Fridolin (mp).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer