De flyktingar som nu kommer till Sverige kommer att få sina ansökningar prövade i enlighet med de nya reglerna. Foto: TT

Tillfälliga uppehållstillstånd dröjer

Publicerad

Det kommer dröja minst ett år innan tillfälliga uppehållstillstånd börjar ges till flyktingar som får asyl i Sverige. Lagstiftningen kan vara på plats först i december 2016 – om man pressar tiden, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Sydsvenskan.

– Vi sätter igång ett lagstiftningsarbete nu. Det blir först en utredning och sen remisstid på det, säger han till tidningen.

Tillfälliga uppehållstillstånd kommer vara regeln i framtiden, enligt regeringens och alliansens uppgörelse om ny migrations- och integrationspolitik, med undantag för barnfamiljer och ensamkommande barn.

Fram till att den nya lagstiftningen införs fortsätter Migrationsverket ge permanenta uppehållstillstånd, men på grund av långa väntetider kommer de flyktingar som nu kommer till Sverige få sina ärenden prövade enligt den nya lagen.

Även de skärpta kraven för anhöriginvandring kommer att dröja, säger justitieministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer