Hälften av överförmyndarna, som alltså ska kontrollera att gode män sköter sig, får kritik av länsstyrelserna, visar SVTs granskning av de senaste fyra årens kontroller. Foto: SVT grafik

”Tillsynen är tandlös”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att hundratals miljoner kronor försvinner från bankkonton som tillhör äldre, dementa eller funktionshindrade, står myndigheterna maktlösa.

– Vi är tandlösa, säger Helle Bryn-Jensen som är jurist på Länsstyrelsen i Dalarna. Vi är beroende av media. Om vi kritiserar en kommun kan de välja att inte bry sig.

Länsstyrelserna ska kontrollera att kommunernas överförmyndare gör sitt jobb, att gode män förvaltare och förmyndare som kommunerna utsett är hederliga. Det vapen de har, är att utdela kritik.

Fortsätter bryta mot lagen tros kritik

Och hälften av överförmyndarna, som alltså ska kontrollera att gode män sköter sig, får kritik av länsstyrelserna, visar SVTs granskning av de senaste fyra årens kontroller.

Ändå händer i många fall ingenting. Mjölby kommun fick kritik i flera år, ändå fortsatte överförmyndaren att bryta mot lagen.

– Det skulle inte vara fel med en skärpning av lagen, att vi hade något ess i rockärmen, säger Anne Rydell länsjurist på Länsstyrelsen Östergötland, då skulle det bli en annan kontroll.

Också Helle Bryn-Jensen efterlyser sanktionsmöjligheter mot kommunerna:

– Det behövs en lagändring, säger hon.

Lät släktingar vara gode män

För en dryg vecka sedan polisanmäldes överförmyndaren i Mjölby för att han bland annat låtit släktingar och grannar vara gode män, med extra bra betalt. Enligt en rapport från den nya överförmyndaren lät han gode män och anhöriga använda pengar som inte var deras och bröt mot både lagar och regler.

En familj åkte till Gran Canaria för pengar från en anhörigs konto, ett konto som skulle vara spärrat av överförmyndaren. I ett annat fall är det två minderåriga barn som blivit av med pengar.

– Det är ju ytterst beklagligt, att människor har blivit ekonomiskt lidande, säger Peter Moberg, en god man i Mjölby, som också är kritisk mot hur Länsstyrelsen skött kontrollen.

Får fortsätta vara god man

Mjölby kommuns överförmyndare har fått kritik genom åren, men Länsstyrelsen har ändå inte valt att inte entlediga, alltså sparka, överförmyndaren.

– Vi har inte brustit i vår tillsyn, vi har nog gjort vad vi tycker att vi kan göra, när det gäller vår inspektionsbesök. Sedan om vi har tagit rätt ställning i frågan om entledigande eller inte det är ju den bedömning vi har gjort, säger chefsjurist Kristina Samuelsson på Länsstyrelsen Östergötland.

Den förre överförmyndaren i Mjölby nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#deutsatta

Mer i ämnet