Debatt om föräldraförsäkringen: För lång och dyr eller det bästa för barnen?

Publicerad

Den svenska föräldraförsäkringen är för generös och kostar för mycket, det menar näringslivets tankesmedja Timbro.

– Det här är ett bidrag till medelklassen. Det är låginkomsttagare och små familjer som betalar för välbärgade stora familjers föräldraledighet, säger Siri Steijer på Timbro i Aktuellt.

Timbros programansvarige för arbetsmarknadsfrågor Siri Steijer föreslår att den betalda föräldraförsäkringen ska halveras, från dagens tak på sexton månader till åtta månader.

– Vi föreslår att vi ska sänka skatten istället så att vi har möjlighet att spara till en längre föräldraförsäkring än de här åtta månaderna om man nu vill det. Det är inte alla som kan eller vill få barn och då kan man ju tycka att det är orättvist att de ska behöva finansiera någon annans ledighet, säger hon i Aktuellt.

”Föräldrar blir slavar under sin plånbok”

Frida Park, ledarskribent på den kristna tidningen Dagen, håller inte med.

– Det här handlar ju om värderingar. Timbro vill att föräldrar ska bli slavar under sin plånbok. Men det finns ju högre värden, som att barn och barnfamiljer ska må bra, säger Frida Park.

Siri Steijer anser att föräldrar måste ta ansvar för sina barn och att föräldraledigheten är en fråga som föräldrar måste lösa själva.

– Det gör man i andra länder. Det finns nannys och man tar hjälp av familjemedlemmar. Framförallt ska det vara möjligt att spara till en längre föräldraförsäkring.

Frida Park menar däremot att förslaget bara skulle göra det möjligt att vara hemma med sina barn om man har råd.

– Du vill ju bara att de som har råd med det ska vara hemma med barnen och föräldraförsäkringen finns ju till även för dem som inte har råd ska kunna vara hemma den första tiden, säger Frida Park.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.