Tiotal fall jämförs med Engla-mordet

Uppdaterad
Publicerad

Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp (GMP) har nu börjat att undersöka brott som på olika sätt liknar de mord som Anders Eklund misstänks för.

Eklund har ju erkänt att han dödade tioåriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren.

-En uppskattning är att vi i slutändan tittar närmare på ett tiotal fall, säger GMP:s chef Paul Johansson.

Om det var Eklunds avsikt att döda Engla är inte klart ännu. TT erfar att Eklund försökte undanröja eventuella spår genom att tända eld på kroppen.

Även sexbrott granskas

Anders Eklund har hävdat att Engla Juncosa Höglunds död var en olyckshändelse. Om dådet verkligen var avsiktligt eller inte är ännu inte klarlagt.

Två av Rikskriminalens profilerare finns sedan måndagen i Dalarna för att göra inventeringen. Enligt GMP:s chef Paul Johanssons uppskattning behöver man gå tillbaka ungefär 10-15 år i tiden. Inte bara olösta mord utan även sexualbrott kommer att granskas.

-Jag skulle tro att vi behöver en-två månader innan vi kan redovisa det slutliga resultatet, säger Johansson.

Överskottsbeteenden

Inventeringen riktar framför allt in sig på att studera gärningsmannens modus operandi – tillvägagångssätt – när han begått brotten. Man tittar också på hans val av offer och brottsplats samt hur han betett sig efter brottet.

Profilerarna letar efter så kallade överskottsbeteenden, sådant gärningsmannen gör utöver att döda och som säger något om hans personlighet och fantasier. Det är viktigt att urskilja om brottet är planerat eller impulsstyrt och om det har ett egenvärde att döda eller om det bara råkar hända för att gärningsmannen ska få sin vilja igenom.

-Tillvägagångssättet styrs inte bara av gärningsmannens fantasier utan även av hur offret beter sig så det kan vara olika modus för olika brott, säger Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.