Tittare om omklippta Kalle Anka: Vad är detta för trams?

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig efter att SVT Nyheter i dag avslöjade att Disney klipper bort två scener ur den 80 år gamla filmen ”Tomtens verkstad” som visas i SVT varje julafton.

”Va fan håller ni på med låt de vara som de är”. Så låter ett av mejlen i den fräsande och osande skörd som kommit in till redaktionen – och många tittare tror att det är Sveriges Television som klippt om filmen och riktar därför felaktigt sin ilska mot SVT. Det är i själva verket Disney själva som valt att klippa bort sekvenserna. 

”Vad är detta för trams? Varför ska ni ta bort detta? I såfall kan nu ju ta bort alla vita dockor med för då kanske vi tar illa upp! Ingen ska kunna förstöra våra traditioner som de med dockan i tomtesverkstad!” skriver tittaren ”En arg tjej som älskar julen”.

”Klokt beslut”

Michael i Lindome skriver ironiskt att han tycker att SVT har fattat ett klokt beslut. ”Risken hade annars varit mycket stor att mina barn efter att ha sett jultomtens verkstad, skulle ha gett sig ut på stan, bränt kors och synagoger, piskat svarta och hängt upp dom i stolpar samt krossat skyltfönster till affärer ägt av judar”.

Och Josefin J skriver: ”Det ska inte vara några ''svarten'' med i Kalle Anka !  Jättebra !!!!Bara vita renrasiga : )) Snyggt jobbat SvT  !!!!!”

Läsaren Magnus undrar däremot om vi kan ge honom numret till en kontaktperson på Disney ”där man kan klaga på denna idiotiska idée till bortklippta scener” medan Daniel skriver ”Jag och alla andra vet en sak det är NI ”media folk” som skapar rasism med ert skitsnack!!”

Trendar på Twitter

Twitter blev Kalle Anka snabbt en av de trendande rubrikerna och kommentarerna spretade.

”Så enkelt – Vill vara 2012 istället för 1930.- Disney tar bort fördomsstereotyper fr Kalle Anka”, skrev journalisten och författaren Lena Sundström. 

Bland de många twittrare som rasar mot omklippning finns andra som rasar – mot de som rasar:

”Sluta gnäll! GUD VAD SKÖNT att traditioner inte ALLTID måste följas. Inte ens Kalle Anka dör av lite förändring.”

”Är det doldakameran med detta ” klippa bort ur från Kalle Anka ” ? höj er folket...”

”Disney tar bort scener ur Kalle Anka och begåvningsreserven börjar vråla om att man ska kasta ut folk. Skönt resonemang..”

En annan twittrare skriver att hon tidigare reflekterat över att de numera borttagna segmenten är rasistiska och ytterligare en tycker att de som blir upprörda över att Disney klipper i Kalle Anka ”är små att ni inte får se hur filmen slutar!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.