Toavatten dumpas från kryssningar

Uppdaterad
Publicerad

Kryssningsfartyg dumpade över tre miljarder liter avloppsvatten i havet under 2014. En ny rapport pekar ut jättarna som flytande miljökatastrofer. Flera av båtarna är populära bland svenska resenärer.

Att glida fram över havet på en kryssning har blivit allt mer populärt. Men nu ger ännu en rapport fartygen underbetyg i hållbarhetsfrågor. Den amerikanska miljöorganisationen Friends of the earth har utvärderat sexton kryssningsrederier utifrån fyra olika miljöaspekter: avloppshantering, luftföroreningar, villighet att följa föreskrifter kring vattenkvalitet samt transparens.

Tusentals liter

Och bristerna är stora. Ett fartyg med över 3 000 passagerare släpper exempelvis i snitt ut närmare 80 000 liter avloppsvatten per dag. Det blir sammanlagt cirka 3,78 miljarder liter rakt ut i haven under 2014.

– Den här industrin är värd flera miljarder dollar och de skulle kunna installera de mest tekniskt avancerade avlopps- och luftreningssystem som finns, säger Marcie Keever på Friends of the earth.

I stället förlitar sig 40 procent av de 167 skeppen på 35 år gammal teknologi för att ta hand om avfall. Det gör att rester av avföring, bakterier och tungmetaller finns i avloppsvattnet. Även luftföroreningarna och utsläppen av koldioxid är mycket stora.

Inte miljövänligt

Värst av de undersökta rederierna är Carnival Cruise Lines, där bara två av sammanlagt 24 skepp har ett avancerat avloppssystem. Även MSC Cruises, P & O Cruises och Silverseas Cruises är i bottenligan. Fartygen finns i flera svenska charterarrangörers utbud. Nätverket Schyst resande, som arbetar med hållbar turism, avråder nu från kryssningsresor.

– Det går inte att resa miljövänligt på en kryssning, även om visa rederier är bättre än andra, säger projektledaren Helena Myrman.

Wondercruises är en av återförsäljarna av dessa kryssningar.

– Alla de rederier vi arbetar med har miljöprogram. Men vi är måna om att påverka det vi kan och ska följa upp rapporten, säger David Malmberg, företagets vd.

Fakta: Kryssningar

  • Under 2014 väntas 21,7 miljoner ha rest på en kryssningsresa, enligt den internationella branschorganisationen CLIA, Cruise Lines International Association.
  • Enligt internationell lagstiftning är det fortfarande möjligt att dumpa orenat avloppsvatten från exempelvis toaletter, duschar och tvätt rakt ut i havet, om man är tillräckligt långt bort från kusten.
  • Alla 16 rederier i rapporten avböjde att svara på frågor om sitt miljöarbete, enligt Friends of the earth.
  • Bäst i undersökningen var Disney Cruise Line, vars avloppssystem fick ett A.
  • Var fjärde svensk drömmer om att åka på en kryssning i Karibien, enligt statistik från resebyrån Ticket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.