Tomas Tobé. Arkivbild. Foto: TT/Fredrik Karlsson

Tobé: ”De kriminella skrattar åt samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagspartierna är överens om att fler poliser behövs i de utsatta områdena.
– De kriminella skrattar åt samhället, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

På Moderaternas begäran debatterade riksdagen tryggheten i Sverige. Tobé inledde med att varna för en trygghetskris i Sverige och citerade en polischef som hävdat att de kriminella skrattar åt samhället.

– Vi har en situation i våra utanförskapsområden som är akut. Det behövs en synlig och närvarande polis, säger han.

Från borgerliga partier hördes krav på minst 2.000 fler poliser till 2020 och höjda polislöner. De vill också se mer pengar till polisen redan i år och pressade inrikesminister Anders Ygeman på besked. Ygeman signalerade i går att mer pengar kan komma i vårpropositionen.

Alliansen ställde krav

Centerns Johan Hedin pekade till exempel på att Stockholmspolisens operation Mareld mot de kriminella gängen är underbemannad. Han hävdade också att ett oproffsigt genomförande av polisreformen har lättat på trycket mot gängen.

Liberalernas Roger Haddad var kritisk till att polisens satsning på ökad närvaro i de utsatta områdena inleddes först 2016. Han vill satsa på bättre villkor för polisen för att locka tillbaka de omkring 350 poliser ”som helt enkelt gav upp” och slutade förra året.

Kristdemokraternas Sofia Damm efterlyste fler fotpatrullerande poliser i utsatta områden för att bygga relationer till invånarna.

Sverigedemokraten Adam Marttinen raljerade över att allianspartierna förra året inte satsade mer på polisen än regeringen. Han framhöll också att många av förslagen som lagts fram kommer från Sverigedemokraterna.

– Vi är glada att ni anammat våra förslag om skärpta straff för grovt vapenbrott, säger Marttinen.

”Ytlig debatt”

Vänsterpartiets Linda Snekker pekade ut två akuta problem: att stoppa de illegala vapnen och att strypa rekryteringen till de kriminella gängen.

– Polisen har svårt att utreda alla skjutningar, därför behöver vi fler poliser i utsatta områden och punktmarkering av kriminella personer, säger hon.

Även Miljöpartiets Annika Hirvonen höll med om att polisen behöver mer resurser, men hon tyckte att debattens fokus på repressiva åtgärder och strängare straff var fel.

– Jag tycker att det är beklämmande att den debatt som ska handla om människors otrygghet i stället blir ett forum för att kasta paj på varandra och diskutera samma ytliga förslag, säger hon.

Hirvonen Falk nämnde bland annat behovet av en bättre skola och starkare socialtjänst. Det reagerade flera partier mot.

– Inga allianspartier kommer någonsin att kalla satsningar på polisen för ytliga, säger Moderaternas Tomas Tobé.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) lovade att de kriminella gängen ska knäckas. Han bedömer att det finns en bred samsyn om vad som behöver göras.

– I grunden är vi överens, det krävs mer poliser, mer resurser, snabbare lagföring, skärpta och smartare straff för att vända den här utvecklingen, säger Ygeman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer