Foto: SVT

Tobé: Sverige får ta ett alldeles för stort ansvar för invandringen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé vill att Sverige tar emot färre flyktingar de närmaste åren.

– Jag tycker att den behöver ligga på våra nordiska grannländers nivåer. Det handlar om 5 000 till 10 000 (personer om året), säger Tobé i en intervju efter utfrågningen i Toppkandidaterna.

Det har visat sig vara väldigt svårt att driva igenom en gemensam flyktingpolitik i EU. I Toppkandidaterna säger Tomas Tobé att han vill se en gemensam asylprövning inom EU och att länder som är villiga att ta emot flyktingar ska få göra det utifrån kvoter man själva satt upp.

Han vill inte att länder ska vara skyldiga att följa en fastslagen EU-kvot.

EU-valet 2019

– Jag tror det är farligt med en utveckling där vi tvingar på enskilda länder för mycket. Det finns ett antal östländer som vi kan ha synpunkter på hur de agerar, men jag vill inte att de länderna ska gå ur unionen och hamna i händerna på Putin.

”Måste lösa de segregationsproblem vi har”

En kvot för flyktingmottagande borde för svensk del ligga betydligt lägre än i dag, förtydligade Tobé i en intervju efter utfrågningen.

– Jag tycker att den behöver ligga på våra nordiska grannländers nivåer. Det handlar om 5 000 till 10 000, säger Tobé till SVT.

Han menar att Sverige tagit ett alldeles för stort ansvar för invandringen i Europa.

– Sverige har tagit ett stort ansvar och vi måste lösa de segregationsproblem vi har, säger Tomas Tobé.

Då måste ett antal länder ta ett större ansvar?

– Blir det fler länder som delar på detta kommer vi bort från situationen att Sverige och några fler länder bär hela ansvaret för Europas invandringspolitik.

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein säger att siffran Tobé nämner är en ny uppgift.

– Om jag inte minns fel beviljade Sverige 23 000 förra året så det är en stor minskning han förespråkar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet