Mannen åtalas misstänkt för omfattande data intrång i polisens register. Foto: TT

Tog sig in i polisens register – sålde uppgifter till kriminella

Publicerad

En man åtalas för omfattande dataintrång hos polisen. Mannen misstänks ha kommit över känsliga personuppgifter och sålt dem vidare.

Enligt åtalet har den 39-årige mannen hackat sig in i PPA (Polisens person och adressuppgifter), som innehåller mycket känsliga uppgifter.

Förutom de personuppgifter som också är offentliga via Skatteverket och flera betaltjänster innehåller PPA också skyddade personuppgifter och även släktrelationer.

Åklagaren vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, Mats Ljungqvist, anser att det rör sig om allvarlig och systemhotande brottslighet.

– Det är oerhört oroväckande att han har lyckat hacka sig in i de här känsliga registren och sedan sålt vidare uppgifterna, säger Ljungqvist till SVT Nyheter.

Flerårig utredning

Den misstänkte 39-åringen är tidigare dömd för liknande brott och var inblandad i ett stort dataintrång mot företaget Logica, där även en av de ledande personerna bakom fildelarsajten The Pirate Bay dömdes till ett års fängelse i hovrätten.

39-åringen ska enligt åtalet tagit fram personuppgifter på anställda på flera myndigheter – däribland Åklagarmyndigheten och Domstolsverket.

– Som vi ser det är det främst för att de personerna har bra kreditmöjligheter. Han har sedan sålt uppgifterna som använts för att begå omfattande bedrägerier. De kapade identiteterna har använts för att ta lån och krediter hos banker, säger Mats Ljungqvist.

Kapade identiteter

För en dryg vecka sedan dömdes två män i Södertörns tingsrätt för att ha köpt uppgifter av 39-åringen. Den ena mannen dömdes till fem års fängelse och till att betala skadestånd på åtta miljoner kronor. Den andre dömdes till 2,5 års fängelse och skadestånd på 2,7 miljoner kronor.

– Det var i samband med den utredningen som vi spårade den nu åtalade 39-åringen. Trots att han använde sig av omfattande säkerhetsarrangemang och anonymiseringstjänster så lyckades Säpos utredare hitta honom. Att Säkerhetspolisen utreder ärendet är för att det är systemhotande brottslighet och det handlar om medborgarnas uppgifter och tilltron till kreditsystemet, säger Mats Ljungqvist.

Hot och attentat

Det som framkommit så här långt är att de stulna uppgifterna använts för omfattande bedrägerier. Informationen skulle kunnat användas av kriminella grupperingar, vittnen  eller mot poliser, åklagare och domare som jobbar mot organiserad brottslighet.

– Inget sådant har framkommit under utredningen men en massa uppgifter har spridits i kriminella miljöer och det är oerhört oroande, säger åklagare Mats Ljungqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer