”Tolvstegsprogrammet räddade mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Lena Nordström har levt största delen av sitt liv som narkoman och kriminell. Men efter att hon gick tolvstegsprogrammet i fängelset lever hon idag ett drogfritt liv och har lämnat kriminaliteten bakom sig.

Hon är en av många som oroas över nedläggningsplanerna.

– Jag var ett år på tolvstegsprogrammet på (kvinnoanstalten reds amn.) Hinseberg och det förändrade och räddade mitt liv, berättar hon.

Sju gånger har 56-åriga Lena Nordström suttit i fängelse. Hon har tidigare prövat andra program inom Kriminalvården som inte fungerade för henne.

– Då räknade jag bara ned dagarna och längtade efter att få komma ut och knarka igen.

”Fick hjälp med all skam och skuld”

2015 dömdes hon för grovt narkotikabrott till fem års fängelse. Under den sista fängelsevistelsen på anstalten Hinseberg gick hon tolvstegsprogrammet. Det förändrade hennes liv.

– Behandlingen lärde mig att våga lyssna på mina känslor, reflektera över hur mitt liv sett ut och analysera vilka konsekvenser mitt agerande fått. Jag fick hjälp med all skam och skuld, säger Lena Nordström. 

Under ett år var hon på en särskild behandlingsavdelning tillsammans med andra intagna som deltog i behandlingen.

– Fördelen med att hamna på behandlingsavdelning är du blir åtskild från de som lever på en normalavdelning, där det pratas mycket om droger och kriminalitet. 

Hjälper andra idag

I dag jobbar Lena Nordström på KRIS, Kriminellas revansch i samhället, och är utbildad beroendeterapeut. Hon har fortsatt med tolvstegsprogrammet utanför fängelset och går på möten med Anonyma narkomaner, NA, varje vecka.

– Idag sköter jag mig på ett helt annat sätt. Jag är så tacksam till både Hinseberg och det liv jag fått idag. 

Eva Nordström har fått flera samtal från intagna som är oroliga för vad som kommer att hända om tolvstegsprogrammet läggs ned.

-Jag hoppas verkligen att man inte lägger ned behandlingen på anstalterna för att dagens intagna ska få samma möjlighet som jag fick att vända mitt liv.

Om 12-stegsprogrammet:

Ett alkohol- och narkotikaprogram, ursprungligen utarbetad av Anonyma Alkoholister (AA) i USA. Har använts i Kriminalvården sedan 1995.

Programmet bygger på en kognitiv grund där man kartlägger sina tankemönster och tränar på att ändra dessa.

Programmet har en andlig dimension och bygger på tron på en ”högre makt”. Deltagarna behöver inte vara troende eller bli troende för att gå programmet. Vad som är en ”högre makt” är upp till var och en att själv avgöra. För många är gruppen och gemenskapen den kraften.

I 12-stegsprogrammet är det deltagarna som hjälper, påverkar och stöttar varandra. En av de två programledarna är ofta en före detta missbrukare. Deltagarna och programledarna arbetar med ämnen som sjukdomsbegreppet, vad utlöser ett beroende, skuld och skam, tankemönster och relationer. Gruppmötena består också av föreläsningar och redovisning av hemuppgifter.

Programmet har tre faser. Introduktionen är för de som vill prova på programmet medan grundbehandlingen och förlängd behandling är för klienter med ett utvecklat beroende.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.